2019. jan 27.

Fotózzunk vagy megéljük az élményt?

írta: Göbölyös N. László
Fotózzunk vagy megéljük az élményt?

tourist_information_officer.png

Egy amerikai kutatás szerint az, aki fényképezi az eléje táruló látványt, kevésbé emlékezik rá vissza, mint az, aki megelégszik azzal, hogy a saját szemét használja.

Választani kell – mondják azok a denveri Daniels College of Business kutatók, akiknek tanulmánya Psychology and Marketing című szaklapban jelent meg  - hogy teljes mértékben élvezzük az elénk táruló látványt vagy lefényképezzük azt. A kísértés a fényképezésre az okostelefonok elterjedésével még inkább nőtt.

Egy kísérletben arra kértek egy csoport múzeumlátogatót, hogy fényképezzenek le 15 szobrot, másik 15-öt pedig csak nézzenek meg. Másnap többen emlékeztek azokra a szobrokra, amelyeket nem fényképeztek.

A kutatók ennek alátámasztására két kísérletet végeztek. 152 diáknak mutattak meg egy medúzákról és kígyókról szóló 10 perces videót. A diákok felétől azt kérték, hogy fényképezzenek, a másik felétől, hogy csak nézzék meg. Az első csoport tagjainak 68,3%-a tartotta élvezetesnek a látottakat, míg a másodiknak 72,6%-a. Ezután a fényképező csoportot is két részre osztották. Az egyik azzal a céllal fotózott, hogy megossza valamelyik közösségi oldalon, a másik, hogy megőrizze a képeket magának. A megosztók 73, a megőrzők 76%-a élvezte a látványt.

Az okokat illetően a kutatók arra gondolnak, hogy a fényképező nem fordít különös figyelme a készülő kép tárgyára, mert tudja, hogy azt majd megszemlélheti később is a képen, mint ahogyan az előadást felvevő diák sem fordít nagy figyelmet a tanár szavaira, mert tudja, hogy meg tudja azokat hallgatni újra. Ok lehet az is, hogy maga a fényképezés mechanizmusa, vonja el a figyelmet. Nem véletlen, hogy van olyan, aki előadásairól eleve kitiltatja a mobiltelefonokat.

És akkor még nem esett szó a szelfizésről, ahol nem is az esetleg csodálatos látvány a lényeg, hanem az „önarcképek” készítőinek jelenléte…

Mindazonáltal valószínűleg itt is az arányok a lényegesek, hiszen nagyon jó érzés egy évekkel korábbi, esetleg soha vissza nem térő élményt valóban visszanézni, és nemcsak a vizuális memóriánkban őrizni…

 

 

Szólj hozzá

turizmus társadalom élmény pszichológia