2019. feb 07.

KGB-múzeum nyílt Manhattanben

írta: Göbölyös N. László
KGB-múzeum nyílt Manhattanben

kgb.jpg

New York szívében nyílt meg 3500 tárggyal a hajdani szovjet kémközpont kellékeit bemutató KGB Spy Museum.

Szervezői egy nagy raktárt alakítottak át a kabátok gombjába elrejthető „poloskák”, a cipősarkokban bujtatott titkos dokumentumok és egyéb felszerelések, bútorok, szövegek, útlevelek bemutatására. A tárgyakat 30 év alatt gyűjtötte az 55 éves Julius Urbaitis litván történész. A múzeumot egy névtelenséget kérő amerikai üzletember segítségével tudta megnyitni.

25 dolláros belépő ellenében a látogatók megtekinthetik a kínzási technikákat és telefonon meghallgathatják a hidegháború élharcosainak hangját is.

Közel három évtizeddel a Szovjetunió bukása után, bár vannak KGB-múzeumok Oroszországban, Litvániában, Észtországban, a manhattani az amerikaiakat akarja közvetlenül tájékoztatni az akkori titkos szolgálati módszerekről.

Amerikai újságírók szerint a múzeumnak jelentős kulturális és informatív értéke van, de vannak, akik úgy látják, mint például a New York Post riportere, hogy „giccs-tárgyak tucatjai között” nem lehet mélységekben megérteni a múlt tragédiáit és diktátorait.

A kiállítás olyan érdekes másolatokat kínál, mint Sztálin gramofonja és íróasztali lámpája, vagy az az esernyő, amelynek mérgezett szúrásával 1978-ban Londonban megölték a bolgár disszidens Georgi Markovot. A látogató leülhet egy KGB-iroda asztalához, az aktust fotóval dokumentálják, amelyet e-mailben küldenek el a bátor vállalkozónak „titkos fénykép hivatalunktól” szöveggel.

Pravda-példányok és propaganda-plakátok között, katonazenével a háttérben kérésre a szentpétervári rendőrség volt detektívje vezeti végig a kiállításon a magyarázatokra éhes látogatót.

A múzeum, amelyet Urbaitis a lányával együtt gondoz, „leányvállalata” annak, amelyet évekkel ezelőtt létesítettek Kaunasban egy használaton kívüli atombunkerben.

A New York-i múzeumot már az első napokban több százan nézték meg, „Van érdeklődés a múlt kém-módszerei iránt – nyilatkozta Urbaitis – de ma van egy jobb kém, az iPhone. A mobiljaink és a számítógépeink a legjobb kémek. Mindnyájan magunktól szolgáltatunk adatokat, az ügynököknek sokkal könnyebb dolguk van.”

Szólj hozzá

történelem titkos szolgálat USA KGB Szovjetunió