2019. feb 09.

Pontevedra, város autók nélkül

írta: Göbölyös N. László
Pontevedra, város autók nélkül

ponte.jpg

Tér és csend. Ezek a legnagyobb előnyei azoknak a településeknek, amelyek kitiltották területükről az autókat.

A spanyolországi Galícia tartományban, az Atlanti-óceán egyik legnagyobb öblében terül ez a 34 ezer lakosú Pontevedra, ahol 2001-től fokozatosan kitiltották a gépkocsikat, a még engedélyezett kevés úton a maximális sebességet 30 km/órára csökkentették.  A földalatti és külvárosi parkolók 1686 autónak tudnak helyet adni.

Az eredmény: a levegő tiszta, nyugalom van, a turizmus virágzik, nincsen közúti balesetek és még a népszaporulat is növekvő tendenciát mutat. 2001 és 2014 között 8 ezer gyermek született.

„Ez itt a Paradicsom” – írta róla a Guardian. Az utóbbi években a város rangos elismeréseket kapott Brüsszeltől, New York-tól, Dubaiból.

A La Repubblicában megszólaltatott olasz szakértők is elismeréssel szólnak Pontevedráról, és kiemelik, hogy az autóhasználat a városokban mennyire nem megfelelő. Egyrészt a szennyezés, másrészt amiatt, hogy nagy teret igényel mind a parkoláshoz, mind a mozgáshoz. Egy mozgó autó 10-20 méter utat foglal el és gyakran csak egy ember ül benne – mondják. Olyan középméretű egyetemi városok, mint Pisa vagy Pavia, ahol már jelentős a kerékpár- és gyalogút hálózat, követhetnék a spanyol példát.

 

Szólj hozzá

közlekedés környezetvédelem Spanyolország autómentesítés