2019. feb 16.

Lehet, hogy James Brown gyilkosság áldozata lett?

írta: Göbölyös N. László
Lehet, hogy James Brown gyilkosság áldozata lett?

brown.jpg

„A Soul Keresztapja”, a műfaj talán legnagyobb alakja, James Brown 2006 karácsonyán halt meg 73 éves korában rövid betegség után. A halál okaként szívrohamot állapítottak meg. A nagyszerű énekes, aki az afro-amerikai büszkeség egyik ikonja is volt, a rapperek őse, köztudottan rossz fiú volt, már fiatalon is volt javítóintézetben, később sztársága sem védte meg a börtöntől. Azt azonban csak halála után 13 évvel kezdték el pedzegetni, hogy talán nem is természetes halállal halt meg, hanem egyszerűen meggyilkolták.

A CNn 11 olyan személyt interjúval meg, akik Brown halála ügyében új vizsgálatot, és az énekes holttestének exhumálását követelték. Közéjük tartozik Marvin Crawford orvos, aki őt holttá nyilvánította, mert szerinte Brown egészségi állapota nem volt olyan rossz, ami indokolta volna gyors halálát. Az orvos azt is elmondta, hogy annak idején az egyik ápolónő elmondta neki, hogy valami gyanús anyagot talált a Brown-ra kapcsolt légzőkészülék csövében. Crawford doktor szerette volna felboncoltatni a soul-király holttestét, de lánya, Yamma ezt megtiltotta neki.

A Thomas Lake újságírónak nyilatkozók között volt Brown lánya, LaRhonda Petit, veje, Darren Luma, a negyedik felesége, Tomi Rae, menedzsere, Frank Copsidas és Al Sharpton tiszteletes, az énekes barátja. Lake Yammát is szerette volna megszólaltatni, de ő nem volt hajlandó nyilatkozni.

Az interjúk közül különösen érdekes Jacqueline Hollanderé, aki barátnője és bizalmasa volt Brown korábbi feleségének, Adrienne-nek és akinek a vallomása nyomán az újságíró nyomozni kezdett.  Jacqueline elmondása szerint az asszony bevallotta neki, hogy férje fizikailag bántalmazta őt, meg is erőszakolta, sőt, azzal is fenyegette, hogy megöli. Ő azonban kénytelen volt mindezt eltűrni, mert az énekes stábja kényszerítette őt, hogy visszavonja vádjait. Adrienne 1996-ban halt meg, fájdalomcsillapító-túladagolásban. Ezeket azért szedte, mert egy plasztikai sebészeti műtét után erős fájdalmai voltak. De már akkor voltak olyan gyanúk, hogy Brown megölte az asszonyt. Jacqueline-nek magának is volt oka haragudnia az énekesre, mert állítólag őt is megerőszakolta még 1988-ban. Mindazonáltal meggyőződését hangoztatta, hogy Brownt is megölték.

Ha bebizonyosodik, hogy valóban így van, akkor már csak az a kérdés, hogy bosszú vagy valami más ügy állt-e a gyilkosság hátterében.

James Brown 1956-ban tűnt fel a Please, Please, Please című dalával, és egész életében a soul-zene legkeményebb vonalát képviselte. Népszerűségét hihetetlen előadói képességei, színpadi jelenléte is fokozta. A műfaj olyan klasszikusait írta és adta elő, mint az I Feel Good, a Try Me, az It’s Man’s Man’s Man’s Man’s World, a Sex Machine – ahonnan a „gerappa” kifejezés, a get up,  get up eltorzításából származik – ő énekelte a Rocky 4 főcímdalát, a Living In Americát. Kétszer járt Budapesten, 1987-ben és 1998-ban, akik ott voltak a koncertjein felejthetetlen élménnyel gazdagodtak. A filmtörténetbe is beírta magát: mindkét Blues Brothers-filmben ő alakította az énekes-prédikátor Cleophus James tiszteletest.

Szólj hozzá

gyilkosság bűnügy James Brown rock-zene