2019. feb 18.

Horkolást csökkentő „intelligens” párna

írta: Göbölyös N. László
Horkolást csökkentő „intelligens” párna

150605225-a3747380-c440-48b5-a772-78ed67ef61fa.jpg

A horkoló társ mellett töltött álmatlan éjszakáknak lehet, hogy csak a rossz emléke marad meg. A Northern Illinois University kutatóinak terve az a párna, amely mesterséges intelligenciával csökkenti a horkolás zaját.

A párna működését a Journal of Automatica Sinicában megjelent cikk ismerteti.

Nem az amerikai kutatók az elsők, akik ezzel próbálkoznak, de elődeik az ágy fejtámlájába, illetve a takaróba építették be. Itt viszont közvetlenül a párnába, és úgy működik, hogy azonos erősségű hanghullámokat ütköztetve csökkenti a horkolás erősségét. Egy mikrofon felveszi a horkolás hangját, és két másik mikrofon a környezet hangjait. Majd egy szűrő egy zaj elleni jelzést kreál, amelyet megszólaltat a párnába elhelyezett két hangszóró.

Mivel a horkolás módja az éjszaka folyamán változhat, a kutatók csatoltak hozzá egy pótlólagos algoritmust, A tervek szerint a készülék mintegy 30 decibellel csökkentheti a zajt, míg a korábbiak, amelyeket a fejtámlákba építettek be, csak 22 decibellel.

A  35 decibeles zajszint már elég az alvás megzavarásához, és egy mérsékelt horkolás is elérheti az 50-60  decibelt. A rekordot egy angol nagymama tartja 111,6 decibellel.

Szólj hozzá

alvás technológia mesterséges intelligencia párna USA