2019. feb 21.

Az autonóm autó mesterséges intelligenciája tanul a vezetők hibáiból

írta: Göbölyös N. László
Az autonóm autó mesterséges intelligenciája tanul a vezetők hibáiból

2018_11_26-waymo_empty.jpg

„Aki sántával megy, maga is megtanul sántikálni” – mondja egy olasz közmondás. Ebben az esetben azonban nem ez történik. A providence-i Brown egyetem számítógéptudományi tanszékének kutatói az autonóm autókat irányító mesterséges intelligenciákat  próbálják megtanítani arra, hogy tanuljanak a rossz vezetők hibáiból  - írja a La Repubblica.

Ehhez lefényképezik a szabályokat megsértőket és a szoftver „meghallgatja” a kocsiban hátul ülő feltételezett utas véleményét az elkövetett hibákról.

A tanítási módszer, úgy tűnik, sikeres, a szoftver tanul a hibákból és egyre jobban vezet.

Maga az a tény, hogy a mesterséges intelligencia adatokból tanul, nem újdonság, de eddig még nem próbálták ehhez csatlakoztatni egy utas észrevételeit is olyan hibákról, mint amikor a sofőr a sávjának közepén marad vagy váratlanul előz. A kutatók 21 ezer pozitív és negatív vezetési módot és ezekhez kapcsolódó értékelést gyűjtöttek össze.

A szoftver ezeknek az információknak alapján 50%-os átlag javulást produkált teljesítményében.

Lehet, hogy a hagyományos autó vezetője nem szereti, ha utasa beleszól a dolgába, de azért meg kellene fontolnia, nem tudja-e hasznosítani észrevételeit. Ha már az algoritmus is tanul belőlük.

Szólj hozzá

autó mesterséges intelligencia USA