2019. már 01.

Végre látható 47 év után Aretha Franklin Amazing Grace című koncertfilmje

írta: Göbölyös N. László
Végre látható 47 év után Aretha Franklin Amazing Grace című koncertfilmje

636676055426018760-aretha-franklin--atlantic-r.jpg

Alan Elliott producere és „második rendezője” az Amazing Grace című filmnek, amelyet 1972-ben készült, majd befejezetlenül maradt. A világhírű rendező Sydney Pollack, többek között a Lovakat lelövik, ugye?, az Ilyenek voltunk és A keselyű három napja alkotója vette filmre Aretha Franklinnek azt a koncertjét, amelyen felvette minden idők legkeresettebb gospel-albumát.

A 47 év után elkészült filmet a berlini filmfesztiválon mutatták be.

Elliott munkájára lényegében abban állt, hogy összevágta azokat a felvételeket, amelyeket Pollack vett fel Los Angeles-ben, a New People Missionary baptista templomban 1972 januárjában.  A rendező elpanaszolta neki, hogy a felvételt követő nap ezernyi filmdarabbal kellett volna elboldogulnia, amelyeken semmi nem utalt a felvételek sorrendjére, és nem tudták összeilleszteni a hangot a képekkel. „Sydney tudta, hogy gyönyörűség van a kezében, de a csapata mindent elrontott” – mondta Elliott. A 2008-ban elhunyt Pollack már nem érte meg annak az új technikának a megszületését, amellyel elkészíthette volna az anyagot. Már nagyon beteg volt, amikor a feladatot rábízta Elliottra.

Aretha Franklin 1972-ben 30 éves volt és pályája csúcsán volt. „Lady Soul”-ként emlegették, olyan, máig legendás dalok voltak már mögötte, mint a Respect, a Think vagy a Chain of Fools. Tisztában volt azonban azzal, hogy ha lecseng a soul, a rhythm-and-blues nagy korszaka, új utakra kell neki is eveznie, ezért is tért vissza gyökereihez, a gospelhez, amely őt elindította a pályán. Szeretett volna filmezni, ez a pálya azonban nem őreá várt, még akkor sem, ha ugyancsak emlékezetes jelenetei voltak a két Blues Brothers-filmben.

Miként Sydney Pollack, Aretha Franklin sem érte meg az Amazing Grace bemutatóját, hangját, hihetetlen egyéniségét azonban megőrizte a filmszalag az utókor számára.  

Szólj hozzá

film soul Zene Aretha Franklin