2019. már 05.

Kína tilalmakat állít a Mount Everest hegymászói elé

írta: Göbölyös N. László
Kína tilalmakat állít a Mount Everest hegymászói elé

untitled-article-1429301082.jpg

Valaki a világ legnagyobb hulladék-lerakójának nevezte, mert aki megpróbál feljutni a 8848 méter magas Mount Everestre, tekintélyes mennyiségű szemetet hagy maga után. Sátrat, oxigénpalackot, edényeket, ürüléket…szeméttonnák halmozódnak a világ egy legelérhetetlenebb helyén az alpinistáknak és az egyszerű turistáknak köszönhetően.

A kínai hatóságok ezt megelégelték. Újabb rendelkezésig a hely tibeti oldalán az 5200 méter magasan létesített alaptáborig csak az az mehet fel, akinek erre engedélye van. Akinek nincs, annak meg kell állnia az alacsonyabban fekvő Rongbuk monostornál. Engedélyt évente csak 300-an kapnak.

Közben egy különleges csapat, amely 200 emberből áll, megtisztítja a csúcs környékét és lehozza a vállalkozás közben életüket vesztett hegymászók holttestét.

A radikális intézkedésre azért került sor, mert még régebben a hegyi déli, nepáli oldala volt inkább látogatott, az utóbbi időben a kínai oldalt kapták fel a turisták, mert a bázistábor gépkocsival is elérhető. 2015-ben – ez a legfrissebb rendelkezésre álló adat – 40 ezer turista érkezett oda.

Mind a nepáli, mind a kínai hatóságok próbálták már korábban megoldani a problémákat. Kötelezték a látogatókat, hogy hozzák le magukkal a hulladékukat. A serpáknak pénzjutalmat adtak az összeszedett hulladék kilójáért. A csúcsra mászó minden expedíciónak letétbe kellett helyeznie 4000 dollárt, amelyet csak akkor kapott vissza, ha visszatérve bizonyítani tudta, hogy semmit nem hagyott fent. Nem sok eredménnyel jártak. 

Szólj hozzá

környezetvédelem Kína Mount Everest