2019. már 16.

A félelmet keltő vagy erőszakot bemutató filmek ártanak a vonalaknak

írta: Göbölyös N. László
A félelmet keltő vagy erőszakot bemutató filmek ártanak a vonalaknak

nosferatu_2594157b.jpg

A kegyetlenséget bemutató vagy rettegést kiváltó filmek megtekintése idegfeszültséget okot, amit a nézők nassolással csillapítanak. A New York-i Lebanese American University kutatói mutatták ezt ki egy kísérlettel.

84, 20 és 30 év közötti részvevőt osztottak két csoportra. Az egyik csoporttal romantikus filmet nézettek meg, a másikkal egy horrort. Előtte megmérték a vérnyomásukat, a szívverésüket, a stressz-szintjüket. Aztán magukra hagyták őket egy kosár nassolni valóval, üdítővel.

A film után azoknál, akik a romantikus filmeket nézték, semmi változás nem történt, a másik csoport viszont stresszelt volt, felment a vérnyomásuk, gyorsabb volt a szívük. A kosárból is többet fogyasztottak: 62%-uk legalább több mint két zsíros, 71,4%-uk pedig több mint két sós terméket fogyasztott el.

Az erről szóló cikk az Eating Behaviours című szaklapban jelent meg.

Természetesen ezek a megállapítások sem általánosíthatók. E blog szerkesztője például személyesen is ismert olyan nemzetközi hírű sakkozókat, akik egy-egy nagyobb verseny előtt direkt olyan moziba ültek be, ahol horrorfilmet adtak. És a többi néző nem kis felháborodására végigröhögték az egészet…

 

Szólj hozzá

mozi horror súlygyarapodás idegfeszültség