2019. már 25.

Maja kincsek Chichen Itza romjai között

írta: Göbölyös N. László
Maja kincsek Chichen Itza romjai között

maya.jpg

Prekolumbián korszakból származó tárgyakat találtak a régészek Balamku, azaz a „jaguár isten” barlangjában Chichen Itza romjai között a mexikói Yucatan félszigeten.

Ez az antik civilizáció Kr.e. 2000 körül élte fénykorát egy hatalmas barlang- és édesvíz-hálózat felett.

A barlangban, amelyről a helyiek már 50 éve tudnak, tökéletesen konzervált agyagedények százait találták meg. Segítségükkel pontosan meg tudják majd állapítani a prekolumbián népek, köztük a máig titokzatos maják létezésének pontos dátumát.

A kb. 24 méter mély barlangban víztartókat és füstölőket is találtak, amiből arra lehet következtetni, hogy vallási szertartások színhelye volt. Az egyik füstölőt már körülvette egy sztalagmit – árulták el a kutatók. A tárgyakat, feltételezik, kívülről vitték a barlangba, hogy biztonságban és megfelelő helyen legyen a rítusokhoz.

A maják hiedelmei szerint egy korall-kagyló őrizte a barlangot. Ez a legveszélyesebb csúszómászók egyike, most is négy napig távol tartotta a bejárattól a régészeket. És ugyanez történt 50 évvel ezelőtt az első archeológussal, amiért akkor be is falazták a barlangot.

Szólj hozzá

történelem régészet maják Mexikó