2019. már 27.

Miért járkálunk telefonálás közben?

írta: Göbölyös N. László
Miért járkálunk telefonálás közben?

1.jpg

Filmekben, utcán, épületekben sokszor látjuk, hogy valaki telefonál, és közben járkál fel s alá. De ha megfigyeljük magunkat otthon, velünk is előfordul. A pszichológusok már keresik rá a magyarázatot.

A telefonálás közbeni járkálás ösztönzi az agyat, jobban lehet figyelni, koncentrálni – vélik egyes szakemberek.

Egy 2015-ben készült tanulmányban amerikai kutatók arra mutattak rá, hogy a figyelem-hiányos, hiperaktív gyerekek összpontosítási készségét a mozgás javítja,

A mozgás levezeti a feszültséget – magyarázzák mások. Nem véletlen, hogy telefonhívásra várva sokan járkálnak. A telefonpartner vagy a beszélgetés témája is válthat ki izgalmat, amely mozgásra kényszerít. A paleontológusok tudni vélik, hogy már az ősember is járkálással vezette le a stresszt, amelyet a veszélyérzet váltott ki nála.

Minél nagyobb az izgalom, annál nagyobb a mozgásigény, mivel a túlterhelt agy a test olyan részeire, mint a láb és a kar, osztja el a feszültséget. Járással vezetik le a türelmetlenséget is.

Egy érdekes megfigyelés: telefonkapcsolatnál is működik az empátia, nemcsak személyes találkozásnál. Ezért megtörténik, hogy a partnerek öntudatlanul szinkronizálják testhelyzetüket, mozdulataikat.

 

Szólj hozzá

telefon kommunikáció életmód mozgás