2019. már 28.

James Bond környezetbarát autón száguldozik

írta: Göbölyös N. László
James Bond környezetbarát autón száguldozik

04785992-4a49-11e9-aa27-bebea1f4a5ff_mdf66606-krug-u112026301065911p-1024x576_lastampa_it.JPG

Ideje már, hogy James Bond is tudomást vegyen a kor követelményeiről – gondolta Cory Juji Fukunaga, a következő James Bond-film rendezője, és ennek egyik jele, hogy a jövőben legendás Aston Martinjának környezetbarát változatával fog száguldozni.

Ezzel újabb tőrdöfést kapott a 007-es ügynök hagyományos imázsa. Már leszoktatták a dohányzásról, hamarosan kiveszik a kezéből kedvenc koktéljait, amelyek mint köztudott, „rázva és nem keverve” szeret, és nem hajkurászhatja macho módra a nőket sem. És immár nem bőg fel az Aston Martin motorja sem, amely a Goldfinger című film után vált egyik védjegyévé.

Persze az új masina sem akármilyen: a nulla kibocsátású Aston Martin Rapide E 600 lóerős, 4 másodperc alatt képes 100 km/órára felgyorsulni, végsebessége ugyan 250 km/óra, de nyilván ezt a korlátot bármikor túllépheti, ha a forgatókönyv is úgy kívánja.

Vannak, akik aggódnak, hogy az elektromos, szinte hangtalan autó már nem fog olyan szerepet játszani a moziban, mint számos korábbi, híressé vált járgány, kezdve Az előzés Lancia Aureliájától, amellyel Vittorio Gassman hencegett, a Diploma előtt Alfa Romeo Duettóján át egészen a Blues Brothers Dodge Monacójáig. Ezek igazi „emberi” autók voltak, amelyek összenőttek vezetőikkel, utasaikkal. Danny Boyle, aki eredetileg az új James Bond-filmet rendezte volna, azért szállt ki, mert nem értett egyet azzal, hogy a 007-nek jobb embernek, környezetbarátnak és politikailag korrektnek kell lennie. Az új alkotóknak nagyon igyekezniük kell, hogy egy szokásos fordulatos akciófilm helyett nehogy minden idők legunalmasabb titkos ügynökét küldjék a vászonra.

Szólj hozzá

mozi autó környezetvédelem James Bond