2019. ápr 01.

Az emberek is érzékelik a mágneses mezőt

írta: Göbölyös N. László
Az emberek is érzékelik a mágneses mezőt

earth-magnetic-field.jpg

Nevezhetjük hetedik érzéknek, vagy tudományosan magnetorecepciónak, ami a földi mágneses tér érzékelését jelenti. Ezzel a képességgel – mint ahogy a kutatók régóta tudják – rendelkeznek a madarak, a méhek, a teknősbékák, sőt, a kutyák is, amelyek a földi mágneses tér irányát figyelembe véve válasszák ki állítólag szükségleteik elvégzésének helyét.

Az eNeuro on-line szaklapban publikált tanulmányukban amerikai kutatók azt állítják, hogy az emberi agy is reagál a földi mágneses tér változásaira, bár ennek fiziológiai alapjai még nem ismertek  - írja a La Repubblica.

Egyesek szerint a mágneses tér különös hatásban áll a kriptokrónokkal, a retinában lévő proteinekkel, mások szerint a trigeminus ideg van felszerelve mágneses tűkkel, amelyek úgy működnek, mintha miniatűr iránytűk lennének, amelyek mágneses mezőre válaszolva hatnak az idegekre.

A mostani kísérletet megelőzően három éve is végeztek egy hasonlót, de csak egy személlyel, egy japán egyetemi hallgatóval, akinek agyát EEG-vel figyelték, miközben változó mágneses mezőnek tették ki, amelyet egy sor tekercsen futó elektromos árammal idéztek elő.

A mostani kísérletnek 34 résztvevője volt és a módszeren is változtattak. Egy kocka alakú ketrecet készítettek, amelynek oldalait alumíniummal bélelték, hogy a külső elektromágneses interferenciákat leárnyékolják. A ketrec oldalaiba tekercseket helyeztek el, ezekbe futott az áram, amely mágneses mezőt hozott létre. Ennek intenzitása olyan volt, mint a földi mágneses mezőé. A résztvevőket nem tájékoztatták a kísérlet részleteiről. Felkérték őket, hogy foglaljanak helyet a ketrecbe elhelyezett faszéken, háttal Délnek, sötétben. Ezután a kutatók különböző irányban alkalmazták a mágneses mezőket és közben EEG-en regisztrálták agyműködésüket. Így meg tudták állapítani, hogy változás állt be agyuk alfa-hullámaiban (az információk feldolgozásában van szerepük), különösen akkor, amikor a mágneses mezőt észak felé, fel és lefelé irányították, majd az óramutatóval ellenkező irányba forgatták.

A kutatók szerint ez arra utal, hogy az emberi test tudat alatt meg tudja különböztetni az Északot a Déltől.

A tudományos világ érdekesnek tartja a kísérletet, de egyesek, mint például Peter Hore oxfordi professzor további, szélesebb körű kísérletek szükségességét emelik ki, különösen a déli féltekén élő résztvevőkkel.

Szólj hozzá

tudomány agy Föld mágneses tér