2019. ápr 04.

A kopaszság előnyei

írta: Göbölyös N. László
A kopaszság előnyei

commissario-montalbano-casa-1080x608.jpg

A kopaszságot sokszor élik meg a férfiak szégyenként, bizonyos körökben viszont a nyers erőt szimbolizálja. Vannak azonban hagyománytörések. Például Olaszországban, amióta képernyőre került Montalbano felügyelő Luca Zingaretti alakításában, az ő kopasz fejéről az embereknek az intelligencia és a becsületesség jut eszébe – írja a La Stampa.

Frank Muscarella, a Miami Barry egyetem kutatója a Social psychology and Personality Science-ben megjelent tanulmányában is ugyanerre a következtetésre jutott. Bianca Maria Piraccini, a bolognai egyetem dermatológus szerint a hajviselet jelez valamit. A hosszúhajú férfiról azt feltételezik, hogy antikonformista, a punkok színes haja és tarja azt sugallja, hogy viselője ki akar lépni a sémákból. A legfiatalabbak utánozzák kedvenc sportolójuk hajviseletét. Éppen ezért okoz sokaknak traumát, amikor ritkulni kezdenek fürtjeik, és őket megvigasztalhatja Muscarella megállapítása. Piraccini úgy véli, hogy e felfedezés növeli a fejborotválásnak, mint a kopaszság álcázásának jelentőségét.

Roberta Rossi pszichoterapeuta és szexológus arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudományos kutatások bizonyítják: a kopaszságot a férfiassággal és a tekintéllyel azonosítják. „Túlhaladott tabu, és ki tudja, hogy a kopasz fej nem válik-e egy új erogén zónává” – mondja Rossi.

Zingaretti Montalbanója persze nem volt úttörő e téren, hiszen évtizedekkel korábban a kifejezetten szép arcú Yul Brynner tar fejével vált híressé és ritkán játszott negatív szerepet. Miként Telly Savalas is, aki Kojak felügyelő mellett is számos agyafúrt és vagány figurát játszott. Hogy az idősödő Bruce Willisről ne is beszéljünk…

 

 

Szólj hozzá

egészség haj szimbólum kopaszság Olaszország