2019. ápr 05.

A pizza maga a boldogság

írta: Göbölyös N. László
A pizza maga a boldogság

pizzamargherita_xhm1p.jpg

Némi túlzással így van, és főleg az olaszokra vonatkozóan – írja a La Repubblica.

A boldogság napjának alkalmából a Doxa/Deliveroo házhoz szállító cég felmérte, hogy milyen ételeket kedvelnek a legjobban Itáliában.

A megkérdezettek között volt 15 éves kortól kezdődően minden korosztály. Az aranyérmes a pizza lett, amelyet minden második ember kedvencének vall, sőt, Délen és a szigeteken elérte az 51%-ot: ezen belül a 30 éves között ez az arány 60% lett. Ezen belül is az abszolút győztes az egyszerű paradicsomos-mozzarellás-bazsalikomos Pizza Margherita. Az ezüstérmes 33%-kal, ez sem meglepetés, a tészta lett, annak számtalan variációjával, míg a harmadik helyezett 30%-kal a grillhús. Érdekesség, hogy a fagylalt, az olaszok egyik nemzeti büszkesége, 10%-kal hátul kullog, csak a legfiatalabbak választották. A halra inkább az 50 éven felüliek szavaztak, míg a 65 éven felüliek 40%-a tésztát tartja a legjobbnak.

Az ételek által szerzett boldogságérzethez kétségtelenül hozzájárul az is, hogy az olaszok számára az étkezés a mai napig családi, társadalmi élmény, mondhatnánk, ünnep. Ugyanebből a felmérésből kiviláglott, hogy imádnak együtt étkezni, csak 5% jelentette ki, hogy egyedül szeret enni, Minden harmadik a boldogság netovábbjának tartja, ha kedvesével ülhet asztalhoz, 43%, ha a szüleivel, 37%, ha a barátaival és 10%, ha a nagyszüleivel.

Szólj hozzá

gasztronómia pizza Olaszország