2019. ápr 09.

Milyen volt valójában a dinoszauruszok királya?

írta: Göbölyös N. László
Milyen volt valójában a dinoszauruszok királya?

it-turns-out-t-rex-couldnt-stick-out-its-tongues-featured-photo.jpg

Ha a Jurassic Parkban megjelenített Tyrannosaurus Rex-szel azonosítjuk a legrémesebb hírben álló dinoszauruszt, alaposan tévedünk. A paleontológusok az utóbbi években revidiálták elképzeléseiket – írja a Business Insider.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum, amely kiállítást szentelt ennek az őslénynek, igazolja ezt.

A múzeum bemutatja legfrissebb kutatások eredményeit, amelyekből kiderül, hogy amikor a T.Rex világra jött, olyan volt, mint egy pelyhes csirke, a mérete pedig akkora, mint egy pulykáé. Kitűnő volt a látása, a szemei előre álltak, mint a sólyomnak. A T.Rex futni nem tudott, viszont 40 km/óra sebességgel gyalogolt.

Spielberg mentségére szól, hogy amikor a filmet 1993-ban elkészítette, még csak 7-8 T.Rex csontváz állt a tudósok rendelkezésére. Azóta egy tucatnyit találtak.

Az első csontvázat 1902-ben találta meg Barnum Brown, a múzeum paleontológusa.

A T.Rex 68-66 millió évvel ezelőtt élt a kései Kréta-korban, mielőtt egy lezuhant aszteroida véget vett a dinoszauruszoknak.

A T.Rexnek egy maroknyi toll volt a fején, a nyakán és a farka végén. A tollak ugyan ritkán konzerválódtak a kövületeken, de nyomaik jól láthatók. Testét egyébként pikkelyek borították. Futni nem tudott, de 40 km/órás sebességgel gyalogolt.

A kicsik nagy részt nem érték meg a felnőtt kort, ragadozók, balesetek, betegségek, éhség áldozatai lettek első évükben. A T.Rexek különben sem voltak hosszú életűek, nem találtak olyant, amelyik 30 évnél idősebb lett volna. „Ők voltak a dinók James Dean-jei – mondta Gregory Erickson, a floridai egyetem paleontológusa – Élj gyorsan, halj meg fiatalon és hagyj magad után egy szép holttestet”.

Az őslénykutatók hozzávetőleg ki tudják számítani, hogy hány éves korban haltak meg, mert csontkövületeiknek ugyanolyan évgyűrűik vannak, mint a fáknak.

Egy T.Rex 18-20 éves koráig nőtt és addigra elérte a 8 tonnás súlyt is. Oldalmagasság 3-4 méter volt, hossza pedig 12-13 méter. Nagyobb falkában élt.

Erickson szerint az első T.Rexek kisebbek voltak, azoknak tökéletesen megfeleltek a rövid első végtagok, amelyeket aztán a nagyobbaknál feleslegessé váltak. A vadászathoz elegendők voltak az erős fogak és a hatalmas állkapcsok.  Könnyen el tudta harapni és meg is tudta emészteni a kemény csontot. A kövületek gyomrában találtak ugyanis apró, savban erodált csontokat.  Harapó ereje 3,5 tonnás volt. Összehasonlításul: az ausztráliai, 5 méter hosszú krokodilé 1,7 tonnás. A T.Rex harapása minden földi élőlényénél erősebb volt.

A kutatók csaknem bizonyosak abban, hogy megették egymást, de azt nem tudják, hogy csak az elhullottak tetemét, vagy ölték is a saját fajtájukat.

A T.Rexnek kitűnő volt a szaglása, hallása, és látása, prédája nem tudott menekülni előle. Szemei is rendkívül nagyok, narancs méretűek voltak és távol álltak egymástól.

Merev, egyenesen tartott lábbal járt, mert, ha járás közben meghajlította volna, a rájuk nehezedő hatalmas súlyt nem bírták volna el a csontok és az izmok. Az egyik lába mindig a földre támaszkodott.

Nem sikerült azonban még megállapítani, hogy milyen volt a színe. Mivel a csúszómászók általában sokszínűek, a T.Rex is lehetett színes. Megválaszolatlan az is, hogy mi volt a különbség a nőstény és a hím felépítése között. A csontvázakból nem lehet rájönni.

A kutatók abban sem biztosak, hogy mivé alakultak, a feltételezések a hozzájuk legközelebb lévő krokodilokon és madarakon alapulnak.

Végül kérdés maradt, hogy milyen hangokat adott ki. Valószínűleg trombitált, fütyült és olyan zajos, mély hangokat hallatott, mint ma az emu.

 

 

 

Szólj hozzá

régészet élővilág T.Rex őslánytan