2019. ápr 13.

A Könyvklub, a szépkor diadala

írta: Göbölyös N. László
A Könyvklub, a szépkor diadala

0520-bookclubcover-ftr.jpg

Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen, Mary Steenburgen: négy szépkorú, tucatnyi Oscar-díjjal kitüntetett nagyszerű színésznő játssza el saját életén keresztül Hollywood történetét.

Bill Holderman első rendezőse, ami 10 millió dollárba került, már csaknem a tízszeresét hozta.

A színésznők nagyon élvezték a forgatást, azt, hogy bizonyítani tudták: nem kell még leírni őket. „Nézzenek rám – mondta a szuperaktív Fonda – két pótcsípőm van, de kitűnően érzem magam, az orvostudomány és a technológia lehetővé teszik, hogy az ember még 80 éves korban is ugrándozzon. Sohasem szabad azt mondani, hogy soha többé!”

A filmben Diane Keaton egy friss özvegyet alakít, aki 40 év után maradt egyedül. Jane Fonda nagy társadalmi életet él, Candice Bergen elvált asszony, Mary Steenburgen, aki köztük a maga 66 évével a legfiatalabb, 35 éve él boldog házasságban. A férfigárda is sztárparádé: Don Johnson, Andy García, J.T. Nelson és Richard Dreyfuss, aki második ifjúságát éli. De a filmet a nők uralják.

Mary Steenburgen: „A film könnyed komédia a barátságról, megnyugtatja az idős és a fiatal generációkat is, hogy az élet nem ér véget 50 éves korban. És az a helyzet, hogy a korombéli színésznőket filmen ritkán látni együtt. Ez a férfiaknál gyakrabban történik meg. Nem tudom, mit vár a társadalom a korombéli nőktől. Amikor 30 éves voltam, azt gondoltam, hogy nemsokára nem kapok majd munkát, leírnak, mert Hollywood így működik. Kevés hosszú pályájú színésznő volt. De a dolgok határozottan megváltoztak. Megható volt látni Jessica tandy-t, amikor 82 évesen átvette az Oscart a Miss Daisy sofőrjében nyújtott alakításáért. Ez volt a fordulópont. Meryl Streep 70 évesen egyik filmet a másik után csinálja. A mozi észrevett minket és rájött, hogy a közönség szép történeteket akar, függetlenül a szereplők korától.”

Jane Fonda: „Nem kell már húszévesnek lenni ahhoz, hogy számoljanak veled Hollywoodban és az életben. Mi, idős nők, ahhoz a demográfiai réteghez tartozunk, amely a leggyorsabban növekszik az egész világon. Ezért a piac, a mozi, a tv kezdi megérteni, hogy nekünk is van terünk, hogy van kínálat, és van kereslet. És ott vannak a nőmozgalmak, a TimesUp, amely a jogok, a bérek, a munkahelyi elbírálás egyenlőségéért harcol, vagy a MeToo. Ezek együtt aranykort teremtenek a nők és az olyan öregecskék számára, mint én és a barátnőim. A nőket túlságosan sokáig kihagyták és ez rosszat tett nekik is, a férfiaknak is. Egyszóval egyre több női történetet lehet majd látni a moziban és szexet is az idősebb kor számára. Írtam egy könyvet erről a témáról, interjút csináltam 90 éves nőkkel és egy százéves házaspárral. Amikor valaki idős, a szex nyilvánvalóan más, elveszti a spontaneitását, de mélyebb lesz. Lehet, hogy 80 éves korban ez egyesek számára hülyeség, engem például egyre kevésbé érdekel. Nem azért, mert a társadalom így várja el, hanem ez az én választásom.”

Diane Keaton arra a kérdésre, hogy a 70 év az új 40 év-e, nevetve válaszol: „Ne túlozzunk, legfeljebb egy új 55. A filmünk azt hirdeti, hogy nincs lejárati dátum, mindig nyitottnak kell lenni lenni az új kalandokra. És főleg tudni kell megtartani a barátságot a nőkkel, amikor az úton már nincs akkora forgalom, de még szép világos van.”

Szólj hozzá

mozi USA idős nők