2019. ápr 16.

Gyorsítani és lassítani a fény sebességét

írta: Göbölyös N. László
Gyorsítani és lassítani a fény sebességét

light.jpg

A Central Florida University-nek sikerült megváltoztatniuk a fény sebességét. Harmincszorosára gyorsították és felére lassították egy új technikával, amely nem használ közvetítő eszközt, vagy gázt, amely lassítaná. Ez a technika a „tér-idő spektrumának” irányításán alapul.

Ezzel nem sérül Albert Einstein különleges relativitás-elmélete, miszerint sem, ami információt szállít, nem lehet gyorsabb a fénynél. Ez a szuper fény-effektus nem szállít információt. Az új technika leírását a Nature Communications publikálta, amelyet Esat Kondakci és Ayman Abouraddy, az egyetem kutató írtak.

A fény sebességének módosítása laboratóriumban már többször sikerült. Az új ebben a kísérletben az, hogy a két kutató úgy módosította a fényimpulzust, hogy nem vitte keresztül semmiféle anyagon, ami gyorsította vagy lassította volna. Az informatikai technológiában gyakran szereplő eszközt, a Phase Only Spatial Light Modulatort alkalmazták,  fény tér-idő tulajdonságainak elegyítésére.

„Sikerült változtatni az impulzus sebességén belépve az impulzusba és úgy átrendezni az energiáját, hogy a tér és idő szakadságának fokai egybekeveredtek. Nagyon örülünk ennek az eredménynek és bízunk abban, hogy ez kiindulási pont a további kutatásokhoz” – nyilatkozták a kutatók.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy eredményeik előbbre viszik az optikai kommunikáció technikáit, elkerülhetővé teszik az adatok és információk eltűnését egy olyan periódusban, amikor egyre több az on-line eszközök száma és egyre több az adat.

„A fény sebességének változtatása sok alkalmazás előtt nyit ajtót, többek között az optikai buffer előtt, amellyel raktározni lehet a fényt. De a leglényegesebb, hogy ezt egyszerű, megismételhető és megbízható módon sikerült megvalósítani” – magyarázta Abouraddy professzor.

Szólj hozzá

fény gyorsítás lassítás USA tudómány