2019. ápr 20.

Figyelsz? Érted? A választ a szem adja meg

írta: Göbölyös N. László
Figyelsz? Érted? A választ a szem adja meg

quanto-sei-seducente.jpg

Hogyan lehet megállapítani, hogy valaki megértett-e valamit?  Az illető reakcióiból, válaszaiból, magatartásából – feleli a La Stampa, amely ismerteti, hogy egy tanulmány szerint a szemből is lehet olvasni.

A trentói egyetem kutatói abból indultak ki, hogy lehetnek olyan körülmények – fizikai, mentális állapot, betegségek – amelyek akadályozzák a reagálást, például autizmus, Parkinson-kór. És ilyen esetekben nagy szerepe lehet a szemnek, amelynek mozgása fejezi ki, amit szóval vagy mozdulatokkal nem tud valaki. Ez vonatkozik az egészen kicsi gyerekekre is.

A kutatók a kísérletükhöz egy olyan műszert, az eye trackert használták fel, amellyel mérni lehet a szem mozgását. „A résztvevőknek többször mutattunk látóterük jobb és baloldalán azonosítható képeket is figyeltük, hogy milyen gyorsasággal néznek rájuk. Azokra a képekre tekintettek gyorsabban, amelyeket már bemutattunk és az előző helyre raktunk, sőt, a tekintetüket már előre odairányították. Ez a kis mozdulat sokat elárul nekünk. Arra enged következtetni, hogy az agy előre fel tud készülni egy már ismert információ befogadására. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megismerjük az illető kognitív állapotát előbb, mint ahogy megkapnánk a szokásos reakciókat, a fejbólintást, vagy a hangos választ” – magyarázták a kutatók.

A felfedezést alkalmazni lehet egészségügyi és oktatási területen olyan személyeknél, akiknek figyelem- és kommunikációs hiányosságaik vannak. Továbbá felhasználható a mindennapi élet területén is, például az interneten a reklámokban a közvélemény és a vásárlási kedv felismerésére a szemmozgásunkra alapozva – írja a lap.

Szólj hozzá

tudomány szem figyelem Olaszország