2019. ápr 29.

Kétszáz éves Varázsfuvola-átírat került elő

írta: Göbölyös N. László
Kétszáz éves Varázsfuvola-átírat került elő

xvm9e8ed6c4-57ae-11e9-9150-1aad2a331910_1.jpg

A Zaïde francia vonósnégyes nem mindennapi művel ünnepelhette fennállásának 10. évfordulóját. A négy hölgyhöz egy közös barátnőjük révén jutott el Wolfgang Amadeus Mozart Varázsfuvolájának átirata.

A barátnő véletlenül bukkant rá a mű partitúrájára egy antikváriusnál. 1801-ben keletkezett, 10 évvel az eredeti mű bemutatója és Mozart halála után. Az átirat szerzője ismeretlen, és azt sem lehet tudni, hogy létezik-e a több példány belőle. Valószínűnek tűnik viszont, hogy a kortárs zenészek nem adták elő, így a Zaïde ősbemutatót tarthatott.

A négy művésznő szerint az átiratban felfedezett 2-3 hiba erősíti a hitelességét, mivel ritkán, vagy egyáltalán nem lehet találni hibákat a nagy zeneszerzők napjainkban újra kiadott partitúráiban.

A Varázsfuvolát első bemutatója óta többször átírták más hangszerekre, de nagyon kevés volt az olyan, amely az eredeti műhöz ennyire közel maradt volna. Arra viszont semmi sem utal, hogy ezt maga Mozart írta volna át vonásnégyesre. E változat szerzője viszont nagyon ismerhette az eredeti művet, mert stílusát is tökéletesen átvette.

Charlotte Maclet első hegedűs, Leslie Boulin másodhegedűs, Sarah Chenaf csellista és Juliette Salmona brácsaművész a párizsi Gustave Moreau múzeumban szólaltatta meg a művet először április 10-én.

 

Szólj hozzá

vonósnégyes Zene Mozart Kultúrtörténet Varázsfuvola