2019. ápr 30.

Dupla ágyak a szülészeten

írta: Göbölyös N. László
Dupla ágyak a szülészeten

istock-642036008.jpg

Egy grenoble-i magánklinikán az anya és az apa együtt töltheti a gyermek születését követő éjszakát – írja a Huffington Post.

Kísérletképpen két duplaágyas szobát rendeztek be, amelyben, ahogy az intézményben elmondták, a házaspárok úgy érezhetik, mintha gyermekük otthon jött volna a világra és ez az első pillanattól kezdve szorosabbá teheti a szülő-gyermek kapcsolatot. Így ugyanis nem szakad meg az oxitocin-áramlás, amelynek döntő szerepe van a szeretet kialakulásában és erősítésében.

Az ötlet a páciensektől indult ki, akik jobban be akarták vonni az apákat az örömteli eseménybe. Az apák 80%-a eddig is ott alhatott a klinikán, de csak egy kis pótágyon.

Az orvosok szerint a duplaágy-megoldás a házaspár kapcsolatát is erősíti, azon kívül, hogy a szüléstől legyengült anya támaszt talál férjében, aki szeretettel veszi őt körül. Azok az anyák, akik ebben a szerencsében részesülhettek április eleje óta, nem győzik dicsérni a kezdeményezést. Nemcsak nekik jobb így, de az apának is, mert az első pillanattól kezdve érzi a gyermek iránti felelősséget, könnyebben megosztják azt párjukkal, és könnyebben át tudják vészelni azt az időszakot, amikor az újszülött miatt óhatatlanul „háttérbe” szorulnak, és kisebb a veszélye annak, hogy emiatt a szülők elhidegüljenek egymástól.

Az ilyen kezdeményezés újabb nagy lépés a „családi fészek” megbonthatatlansága felé. Néhány évtizede még óriási vívmánynak számított az „apás szülés”, és még ma sem általános az „arany óra”, amit anya, apa és az újszülött közvetlenül világra jövetele után együtt tölthet, pedig már ezek is nagyon sok jót tettek a családi harmóniának.

Szólj hozzá

élet szülés egészség Franciaország