2019. máj 03.

Stonehenge építői Délről jöttek

írta: Göbölyös N. László
Stonehenge  építői Délről jöttek

phpthumb_generated_thumbnail.jpeg

Stonehenge tele van rejtélyekkel. Annak ellenére, hogy már sokszorosan megvizsgálták minden kövét. A londoni természettudományi múzeum kutatói most nem az építmény múltját, hanem az építőket keresték.

A Nature Ecology and Evolutionban megjelent tanulmányukhoz a neolitikumból (Kr.e 6000 – 4500) származó 47 földműves és a mezolizikum (Kr.e 11.600 – 6000) hat vadászának DNS-ét vizsgálták. Köztük volt a cheddar-i ember, a brit földön talált legrégibb ember nyoma is.

Kiderült, hogy a Stonehenge építésének feltételezett idején (Kr.e. 3100 – 1600) a lakosság nagy részének genetikai jellemzői azonosak voltak Anatólia parasztjaiéhez, akik Kr. 6000 körül vándoroltak Európa felé a Dunán keresztül. Genetikai állományuk hasonló a mai spanyol és portugál populációhoz, ahová az anatóliaiak már régen beilleszkedtek. Kék szemük és sötét bőrük is átváltozott: bőrük világosabb, szemük pedig jellemzően barna lett.

A brit szigeten ezer év kellett ahhoz, hogy beilleszkedjenek. A miértre még nincsen végleges válasz, de az biztos, hogy ők honosították ott meg a földművelést.  A helyi kis számú lakosság akkor még vadászatból és gyűjtögetésből élt. Ez utóbbiak genetikai örökségének a kutatók nem találtak nyomát, valószínűleg azért, mert túl kevesen voltak.

Szólj hozzá

történelem régészet genetikai Nagy-Britannia