2019. máj 04.

A macskák is képesek felismerni saját nevüket

írta: Göbölyös N. László
A macskák is képesek felismerni saját nevüket

smart-cat-incopy-483561506.jpg

 Egy tanulmány szerint, amelyet a tokiói Sophia egyetem kutatói írtak és a Scientific Reportsban jelent meg, a macskák képesek felismerni a nevüket egymás után kiejtett hangzású szavak között – írja a La Repubblica.

A kísérletben 78 macskának olvastak fel a nevükhöz hasonló, négy hangból álló szavakat, az övék az ötödik volt. A macskák felfigyeltek az ismerős hangzásokra, de figyelmük az első és a negyedik szó között lankadt, majd a nevük hallatán ismét felélénkült.

„A macskák, mint a kutyák, érző lények, kognitív és kapcsolati képességekkel, annak ellenére, hogy agyuk prefrontális kérge nincs úgy kifejlődve, mint az emberé. A szólításra jutalom, étel, vagy simogatás reményében reagálnak” – magyarázta Raimondo Colangeli, az Olasz Állatorvosok társaságának elnök-helyettese.

A japán kutatók olyan macskákat teszteltek, amelyek házi környezetben élnek, valamint olyanokat, amelyek a közönség számára nyitottak, mint a szórakozóhelyek, vagy egyletek, ahol mindenki ismeri az állatok nevét és hívják is őket. Ezek a macskák, a házi macskákhoz viszonyítva akkor is hegyezik a fülüket, amikor a többi macska nevét hallják, de kevésbé reflektálnak a saját nevükre. Ennek az az oka, hogy mind a jutalmazás, mind a büntetés közös, és elég egyikük megszólítása, hogy mind felfigyeljen.

A japán kutatók a macskák reakcióinak típusait is elemezték. A kutyákhoz képest, amelyek a gazdájuk hívására farokcsóválással, ugrálással, ugatással válaszolnak, a macskák kevésbé lelkesednek. Kevesebb, mint 10%-uk felel egy nyávogással, vagy faroklengetéssel, több mint 50%-uk egy alig észrevehető mozdulatot tesz a fejével vagy a füleivel.

„Míg a kutyák természetüknél fogva szociális lények, a macskák csak fakultatívan azok. Ez azt jelenti, hogy tudnak kötődni emberekhez és más állatokhoz, de csak akkor, ha már megszokták őket” – tette hozzá Colangeli professzor.

 

Szólj hozzá

macska állatvilág intelligencia