2019. máj 09.

Utrecht, a lassúság dicsérete

írta: Göbölyös N. László
Utrecht, a lassúság dicsérete

55924_fullimage_voorpagina_suggestie_2.jpg

A kis holland város Észak-Európa egyik legkellemesebb helye. Hajóházak a csatornátok, kis paloták hatalmas tetőkkel, vörös téglával kirakott utcák az óvárosban, középkori hidak, kis üzletek, színes kávéházak.

Utrechtben vagyunk, amelyet még a rómaiak alapítottak Kr.u 47-ben. A város 1636-ban alapított egyetemének ma 70 ezer diákja van.

Tavasszal a legideálisabb idelátogatni. Az éghajlat enyhe, a tulipánokon tobzódnak a színek és ekkoriban számos esemény élénkíteni fel Utrechtet, köztük a Twee Takt fesztivál, amelyben zene, tánc, színház, stand-up comedy egyaránt műsorra kerül.

A város két keréken közlekedik. 343 ezer lakosának több mint egyharmada minden nap kerékpárra száll. Sokkal több a bicikliknek, mint az autóknak szánt parkoló. A leghíresebb és a világ legnagyobbja a Stationspleinstalling a főpályaudvar mellett, ahol 12 ezer kerékpárnak van hely. Éppen ezért a látogató számára is a legjobb kerékpárt bérelni.

Így juthatunk el például a Hendriklaan 50-ben álló Schröder-házhoz, amely az egyik legszebb példája a De Stijl holland építészeti irányzatnak. 1924-ben építette Gerrit Rietveld Truus Schröder-Schrädernek és három lányának. A ház ma múzeum és a világörökség része.   Nem hagyható ki a De Utrechtse Rijwiel Febriek, a világ legextavagánsabb kerékpár-gyára. Érdemes megtekinteni a Wilhelminaparkban az Exbunkert, egy második világháborús óvóhelyet, amelyből mára művészeti galéria lett.   

Az óvárost szeli át a középkori Oudegracht csatorna, így vízen be is járható, de választhatjuk a mellette haladó gyalogutat is. A csatorna mentén sorakoznak a tipikus holland házak, vendéglők, múzeumok, köztük az antik és modern gyűjteményt kínáló Centraal Museum, vagy a Catherijneconvent, az egyházi művészet székhelye, amelyet egy 15. századi kolostorból alakítottak ki. A Speelklok múzeumban tipikusan holland hangszerek, zenélő órák, harangjátékok, gépzongorák, amelyekkel utcai koncerteket adnak.

studentenkorting-utrecht.jpg

Néhány utcával odébb emelkedik a Dómtorony, Utrecht szimbóluma. Harangjátéka minden negyedórában megszólal. A 122  méter magas torony a város minden pontjáról látható vonatkozási pont. 465 lépcső visz fel a tetejére, de a látvány megéri a fáradtságot.  Mellette áll a Domkert, azaz a Szent Márton gótikus katedrális, aztán már csak a pihenés következik a Pandhof Gardenben, amelyet a világ legszebb kertjei közé sorolnak.

Szólj hozzá

élet társadalom idegenforgalom Hollandia