2019. máj 14.

Londonban megtalálták az Elefántember sírját

írta: Göbölyös N. László
Londonban megtalálták az Elefántember sírját

joseph-merrick.jpg

Csaknem 130 évvel a halála után megtalálták Joseph Merrick, az Elefántember sírját. A szerencsétlen férfi rettenetes deformáltsága miatt lett híres a viktoriánus Angliában.

Merrick morbid cirkuszi attrakcióként bejárta az országot, majd egy londoni kórház ápoltja lett és 28 éves korában ott halt meg 1890-ben. Most egy kutató azt állítja, hogy  megtalálta a helyet, ahová földi maradványait temették.

A betegség, amelyben szenvedett, nagyon ritka, csak 1979-ben azonosították és 1982-ben nevezték el Proteusz-szindrómának.  A betegségben a bőr, a szövetek, a csont korlát nélkül nőnek és tumorok keletkeznek a test egész felületén. Feltételezik, hogy a DNS egy része. az AKT1 gén túlzott aktivitása okozza. Jelenleg nem gyógyítható. Azonosítása óta az egész világon csak 200 embernél diagnosztizálták.

Jo Vigor-Mungovin, Merrick életrajzírója a BBC-nek elmondta: úgy gondolta, hogy az Elefántembert talán a londoni városi köztemetőben hantolták el, ugyanott, ahová a Hasfelmetsző Jack áldozatait. átnézte a temető archívumában a halála körüli 8 hét bejegyzéseit és megtalálta Merrick nevét, temetésének dátumát – 1890. április 24 – a kórház címét. A törvényszéki orvos egy bizonyos Wynne Baxter volt.

Minden adat egybevág, ez nem lehet véletlen – mondja az írónő, aki végül meg is találta a sírt. Most már a szomorú sorsú fiatalember nevét is rá lehet írni.

Az Elefántember története írókat és filmeseket is megihletett. Bernard Pomerance darabját az 1980-as években a Pesti Színház mutatta be Gáspár Sándorral a címszerepben. Ezzel egyidőben aratott világsikert David Lynch filmje, amelyben John Hurt személyesítette meg szó szerint elborzasztó módon Joseph Merricket

Szólj hozzá

történelem orvostudomány 19.század Anglia Elefántember