2019. máj 16.

Szenvednek a gleccserek a Himalája térségében is

írta: Göbölyös N. László
Szenvednek a gleccserek a Himalája térségében is

glacier.jpg

Olvadnak a gleccserek, rövidülnek és veszítenek a vastagságukból – állapították meg azok az olasz kutatók, akik a „Gleccserek nyomában –Himalája 2018” program keretében vizsgálták meg a múlt év tavaszán és nyarán a világ legmagasabb hegyei közül háromnak, a 8848 méteres Mount Everestnek, a Nepál és India határán fekvő Kancsendzöngának (8586 m) és a „világ tetejétől” 21 km-re nyugatra fekvő Cso Ojunak (8201m) gleccsereit – írja a National Geographic.

A személyes tapasztalatok, az expedícióban részt vevő Fabiano Ventura fotós képei, a műholdak adatai alapján, valamint ezeknek a 20. század elején készült fotókkal és térképekkel való összevetéséből  a kutatókban az a vélemény alakult ki, hogy még abban az esetben is gyorsul a gleccserek olvadása, ha tartani lehet a globális hőmérséklet emelkedésében az évszázad végéig a 1,5 Celsius fokot.

Az olvadás a 20. század végétől gyorsult fel, mindhárom hegy gleccsere 3-4%-kal lett kisebb, elsősorban a vastagságuk csökkenése okozott a zónában morfológiai változásokat. Tavak keletkeztek a felszínükön, amelyek beomlásokat okozhatnak az alattuk lévő jégrétegeken.

Az olvadást nem csupán az átlag hőmérséklet emelkedése gyorsította, hanem a csapadék-mennyiség csökkenése is a monszunok idején, különösen a Mount Everest nepáli oldalán. Egyes tanulmányok szerint a hőmérséklet az elmúlt három évtizedben évente 0,04 Celsius fokkal nőtt, a csapadék pedig 9,3 milliméterrel csökkent.

Szólj hozzá

természet felmelegedés olvadás Himalája