2019. máj 17.

Audrey Hepburn időtálló divatot teremtett

írta: Göbölyös N. László
Audrey Hepburn időtálló divatot teremtett

hepburn-givenchy-bolle-1.jpg

Május 4-én lett volna 90 éves Audrey Hepburn. A különleges tehetségű, gyönyörű színésznő varázsa ma is változatlan, ő volt minden idők legelegánsabb sztárja, a fiatal nők még mindig szívesen másolják őt.

A történet egy félreértéssel kezdődött. 1953-ban a fiatal Hubert de Givenchy-tól, aki már elindult a siker útján, azt kérték, hogy tervezzen ruhát „a Hepburn2 számára egy készülő filmhez. Givenchy roppant megtiszteltetésnek tartotta, hogy ő öltöztetheti Katherine Hepburnt, akit a legnagyobb színésznőnek tartott. A megbeszélt időpontban nagy izgalommal nyitotta ki műhelye  ajtaját, és döbbent csalódással engedett be egy magas, vékony lányt, aki Hepburn volt ugyan, de nem Katherine, hanem Audrey. Az első zavar után jó barátok lettek, és Givenchy-nak sikerült a ruhákkal a színésznő egyéniségét kifejezésre juttatni.

Abban az időben a Marilyn Monroe típusú szexbombák voltak divatban, dús, szexis idomokkal. Hepburn magas, vékony, légies volt, nem viselt szexis ruhákat. A nagy alkalmak kivételével olyan holmikban járt, amiket minden fiatal lány viselhetett: pulóver, mokaszin, hosszú kabát. Ezek a ruhadarabok klasszikussá váltak, ma is viselik őket.

Talán ennek is köszönhető, hogy akkora volt a Christie’s-nél 2017 szeptemberében megtartott árverésnek.  A színésznő személyes tárgyainak, ruhatárának,  filmjei forgatókönyveinek aukcióra bocsátását két gyermeke, Luca Dotti és Sean Ferrer Hepburn kérték. Maguknak csupán néhány darabot tartottak meg emléknek.

Szólj hozzá

mozi divat USA Franciaország Audrey Hepburn Hubert de Givenchy