2019. máj 23.

Dekódolták a Voynich-kódexet

írta: Göbölyös N. László
Dekódolták a Voynich-kódexet

yb4b5zdyzei6tnrwvn5bjhpah4.jpg

Sokan próbálkoztak már, de még a híres kódfejtőnek, Alan Turingnak sem sikerült felfednie az 1400-as években született Voynich-kódexet. Most úgy tűnik, hogy a bristoli egyetem egyik kutatója célba ért.

A kódex, amelyet jelenleg az amerikai Yale egyetem őriz, 1912-ben került elő, amikor egy Wilfrid Voynich nevű antikvárius megvásárolta. Abban az évben került magánkézbe a középkori könyv születésének helye, az ischiai aragóniai kastély. Tőle egy magánszemély vette meg, és 1915-ben mutatták be először a nyilvánosság előtt.

A kézzel írt kódex évtizedekig fejtörést okozott történészeknek, nyelvészeknek, és kifogott még a II.világháborús német rejtjelző gép, az Enigma megfejtőjén is.

Gerard Cheshire szerint egy ősi, mára kihalt neolatin nyelven írták Kasztiliai Mária, Aragónia királynője számára Domonkos-rendi apácák. Illusztrált enciklopédia gyógyfüvekről, gyógyfürdőkről, a szívet, az agyat érintő asztrológiai hiedelmekről.

A kódex tartalmaz egy történetet is arról, hogy a királynő vezetésével hogyan mentették meg hajón azokat, akik egy vulkanikus szigetről menekültek annak kitörése elől. Tele van szimbólumokkal és rövidítésekkel.

A hidegháború idején a megfejtéssel foglalkozott az FBI is, amely meg volt győződve arról, hogy kommunista propagandát rejt – idézi fel a La Repubblica.

 

Szólj hozzá

történelem középkor műkincs USA Nagy-Britannia