2019. máj 24.

Nő a fiatalok között a bizalmatlanság a jövő és a demokrácia iránt

írta: Göbölyös N. László
Nő a fiatalok között a bizalmatlanság a jövő és a demokrácia iránt

istock-638327540.jpg

Az öreg kontinens fiataljai oktatási, szakmai fejlődési problémáival foglalkozó Tui Stiftung angol-német civil szervezet felmérést készített több ezer 16-26 év közötti, 11 európai országból származó fiatallal a közelgő európai választások alapvető témáival kapcsolatban.

A fiatal nagy része – derült ki – úgy gondolja, hogy a jövedelem és az életminőség terén nem lesz jobb a helyzete, mint a szüleié. Az egyetlen kivétel Lengyelország, ahol a GDP évek óta emelkedik – idézte a La Repubblica.

A felmérés kimutatta, hogy a fiataloknak a jövőt illető pesszimizmusa növekszik. Míg 2017-ben 23%-uk volt borúlátó, 2018-ra ez az arány 29%-ra emelkedett. A spanyol fiataoknál ez idő alatt 17-ről 25%-ra. A francia fiataloknak 38%-a nem lát maga előtt pozitív jövőképet.

Teret nyert a fiatalok között a populizmus és a „migráns” retorika is meghozta a maga gyümölcsét.

A bevándorlók áradatának csökkenése ellenére ennek a problémának a megoldása még mindig az Európai Unió elsőrendű feladata a fiatalok többsége szerint. Utána következik a környezetvédelem, a gazdaság, a pénzügyi politika, és a harc a munkanélküliség ellen.

Az európai ifjú nemzedék általában integrációt akar, de jobban bízik a nemzeti választásokban, mint az európaiban, amelyet másodlagosnak tekintenek. Paradoxon, hogy a lengyel fiatalok, akik nagyobb optimizmussal várják a jövőt, a legszkeptikusabbak az EU-val szemben, míg az olasz fiatalok 22%-a egy feltételezett népszavazásban a távozásra voksolna.

Ezekkel párhuzamosan nyugtalanítóan növekszik a képviseleti demokráciával szembeni kétkedés, a franciáknak csak 38, az olaszoknak 46%-a hiszi, hogy a demokrácia a létező legjobb kormányzási forma. A franciák és az olasz 33%-a szerint felcserélhető lenne más rendszerekkel.

A görögöknél, akiket hosszú évek óta sújtanak megszorítások, a fiatalok 56%-a elégedetlen a demokrácia működésével.

Ezek a válaszok néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek lettek volna, ami arra mutat, hogy az új európai parlament meredek úton jön létre.

Szólj hozzá

társadalom fiatalok Európa EU-választások