2019. jún 01.

Egy készülék, amely képes reprodukálni az agy „hangját”

írta: Göbölyös N. László
Egy készülék, amely képes reprodukálni az agy „hangját”

merlin_153874542_a45b2a3c-695b-43e5-a58d-1bba2a15711d-master1050.jpg

Egy hangszintetizátor segíthet azoknak, akik valamilyen idegbetegség miatt nem tudnak beszélni.

A készülék lefordítja azokat az elektromos jelzéseket, amelyeket a neuronok generálnak az ajak, a nyelv és a hangszálak mozgatására. 

Az amerikai kutatók tanulmánya a Nature-ben olvasható.

Ma, ha meg akarjuk érteni azokat, akik nem tudnak beszélni, a pupilláik mozgásából, arcizmaik összehúzódásából kell olvasnunk. Legjobb esetben 10 szót lehet percenként kihámozni vele, holott normális körülmények között 150-et tudunk mondani.

A készülékben szenzorok fogják fel azokat az elektromos impulzusokat, amelyeket az agy kiad, amikor beindítja a hangképző szerveket. Ezek akkor is létrejönnek az agyban, ha egy paralízis akadályozza a szájmozgást.

A San Franciscói egyetem kutatói készítették és próbálták ki elsőként ezt a hangszintetizátort. A készülékkel 101 mondatot ejtettek ki, a tesztelők 50 szóból álló szakaszokban hallgatták, meg és értelmüket 47%-ban fogták fel. Tehát a hangszintetizátor tökéletesítésre szorul, pácienseken még nem lehet alkalmazni, mégis reményt ad azoknak, akik különböző neuro-degeneratív betegségekben – Parkinson-kór, szklerózis multiplex, amiotrófiás laterálszklerózis (ASL) – miatt nem tudnak beszélni. A kutatók szerint lehetségessé válik majd egy hang melódiájának és érzelmi töltésének reprodukálása is.

Az elektromos jelzések szókincsét öt epilepsziás beteg szolgáltatta. Nekik ugyan nincsen kommunikációs problémájuk, de előfordul, hogy a sebésznek elektródákat kell implantálnia az agyukba a rohamok eredetének azonosítására. Ezek az elektródák az amerikai kutatóknak is sok értékes adatot adtak, amikor megkérték az öt pácienst: hangosan olvassák fel a mondatokat és közben regisztrálják az impulzusokat, amelyeket a hangképző szavak mozgása váltott ki.

 

Szólj hozzá

tudomány betegség beszéd ASL