2019. jún 03.

A Déli-sark nyugati részén a gleccserek negyedrésze instabillá vált

írta: Göbölyös N. László
A Déli-sark nyugati részén a gleccserek negyedrésze instabillá vált

nasa-out.jpg

Az elmúlt 25 évben egyre növekvő ritmusban vékonyodnak a gleccserek a Déli-sarkon – ezt mutatják az Európai Űrügynökség (ESA) műholdas felvételei.

Az erről szóló tanulmányt, amely a Geophysical Research Lettersben jelent meg,  a leeds-i egyetem kutatói írták az olaszországi Frascatiban felállított ESA obszervatórium munkatársaival közösen. 

Két óriási jégnyelv áll megfigyelés alatt, a Pine Island és a Thwaites. Ezek a legsebezhetőbbek. Teljes olvadásuk több méterrel emelné a világ tengereinek szintjét, de az Antarktisz nyugati részén a gleccserek egynegyede instabillá vált a klímaváltozás miatt.

A két és fél évtizedes megfigyelés alapján a kutatók megállapították, hogy némely zónában a jég 122 méterrel vékonyabb lett, és olvadási ritmusa ötször gyorsabb lett, mint 1992-ben, a megfigyelés kezdetén. Az ESA ERS-1, ERS-2, Envisat és CryoSat műholdjai több mint 800 millió mérést végeztek el ez idő alatt.

A fentebb említett területeken évek óta megfigyelhető a jéghegyek leválása. Olyan nagy tömegek szakadnak a vízbe, mint egy egész város. Barlangok alsó részei erodálódnak. Mindezek a jelenségek a felmelegedés következtében erősödnek.

Ha a káros kibocsátások csökkentésére tett erőfeszítések nem lesznek elég hatékonyak, a jégtakaró eltűnik azoknak a területeknek a feléről, amelyeket az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. A veszélyeztetettek között van a svájci Alpokban lévő Grosser Aletsch, nagy veszteségek következhetnek be az argentin Andokban, a Los Glaciaresben, vagy Kanadában, a Waterton Glacier International Peace Parkban – figyelmeztetett az amerikai geológus szövetség lapja, az Earth’s Future.

 

Szólj hozzá

felmelegedés gleccserek Antarktisz