2019. jún 08.

Bocsánatot kérni nem egyszerű

írta: Göbölyös N. László
Bocsánatot kérni nem egyszerű

chiedere-scusa-638x381.jpg

Van, aki számára a bocsánatkérés természetes gesztus, van, aki nem hajlandó és olyan is van, aki képtelen rá.

A bocsánatkérést naponta alkalmazzuk. Ugyan udvariassági formulaként, de amikor arról van szó, hogy valóban elkövettünk valamit valakivel szemben, már bonyolultabb a dolog.

Nicolas Gueguen szociálpszichológus a Le Figaróban boncolgatja a kérdést. Szerinte akik nehezen kérnek bocsánatot, rosszul értelmezetten nagyra becsülik magukat, meg akarják őrizni méltóságukat és nem alacsonyodnak le odáig, hogy beismerjék: hibásak.

A bocsánatkéréshez empátiára is szükség van, fel kell tudni ismeri, hogy amit tévesen tettünk, vagy mondtunk, sérti a másikat. Sokszor előfordul, hogy akitől mea culpát várunk, nem is fogja fel, hogy valami sértőt tett vagy mondott, így hiába várják tőle a bocsánatkérést.

Mit tehet ilyen helyzetben a sértett? A szociálpszichológus azt tanácsolja, hogy adja értésre a sértő félnek, hogy várja bocsánatkérését, de ezt tegye olyan tapintattal, hogy megoldás helyett ne mérgesítse el viszonyukat. Ehhez nagyon jól kell ismerni az illetőt. Olyan ember is van, aki a  világért sem mondaná ki a „varázsszót”, de magatartásával, egyéb gesztusaival érzékelteti. Erre a sértett félnek oda kell figyelnie és hallgatólag el kell fogadnia. Lehet olyan eset is, amikor célszerűbb a sértést elfelejteni.

Szólj hozzá

közösség társadalom életmód empátia