2019. jún 14.

Megtalálták Alabamában az utolsó rabszolgahajót

írta: Göbölyös N. László
Megtalálták Alabamában az utolsó rabszolgahajót

rabszolgahajo.jpg

Amikor 2018 januárjában egy erős ciklon következtében visszahúzódott az óceán, megtalálták a Clotilda nevű hajót, amely utoljára szállított afrikai rabszolgákat Amerikába.

Egy évig tartó vizsgálat után az idén jelentette be az Alabama állami történelmi bizottság, hogy a roncs valóban e hajó maradványa.

A hajót egy stílszerűen Search nevű társaság találta meg a Smithsonian National Museum of African and American History and Culture-rel együttműködve.

A gálya 110 férfit és nőt szállított Dahomey-ből (ma Benin) Alabamába, 1860 júliusában. A rabszolgakereskedelem 1807-től tilos volt országok között, de az országon még belől még legálisan tarthatott, vásárolhatott, eladhatott rabszolgát mindenki. William Foster kapitány éppen azért gyújtotta fel és süllyesztette el a hajót a Mobile-öbölben, hogy a hatóságok ne szerezhessenek tudomást arról, hogy rabszolgálat hozott Afrikából.

A polgárháború végén, a rabszolgaság eltörlésével a Clotildon érkezett afrikaiak közül 32-en egy Africa Town-nak elnevezett közösséget hoztak létre Mobile közelében. Történetüket nemzedékről nemzedékre adták tovább, nem felejtették el gyökereiket.

A kutatók a hajó és szállítmánya adatainak felderítéséhez felhasználták a fennmaradt biztosítási regisztereket. E sötét kereskedelem utolsó túlélőjének sokáig az 1935-ben meghalt, Cudjo Lewist tartották. De egy idén megjelent könyvben Hannah Durkin, a a newcastle-i egyetem tanárának könyve, amely szerint a Clotilda utolsó tanúja, aki Redhosi néven született és 12 évesen rabolták el, Sally Smith-ként halt meg 1937-ben, azaz 89 éves korában.

Szólj hozzá

történelem rabszolgaság USA Afrika