2019. jún 17.

Miért állt két lábra az ember?

írta: Göbölyös N. László
Miért állt két lábra az ember?

190325388-8e5bd0d7-e59e-4ecf-b3dd-9d4df97ab9ae.jpg

Egy új elmélet szerint 7 millió évvel ezelőttről kezdve a sugárzás növekedése események sorozatát vonta magra után. Ezek között erdők felgyulladását  is, ezért a két lábon járásnak voltak előnyei – írta a La Repubblica.

A Journal of Geology-ban megjelent amerikai tanulmány szerint a Tejút több csillagának felrobbanása kényszerítette az embert a felállásra és ez döntő volt fejlődése szempontjából.

A kutatók szerint több millió évig folytatódó robbanások, amelyek sugárzással árasztották el a Földet, 2,6 millió évvel ezelőtt értek el a csúcsra. A kozmikus sugarak ionizálták az atmoszférát, ami növelte vezető képességüket és ezáltal gyakoribbá váltak a villámcsapások. Égtek az erdők, ami teljesen megváltoztatta a tájat. Az erdők helyét rétek foglalták el, kevesebb lett a fa és az embernek két lábra kellett állnia, hogy a magas fűben meglássa ezeket és a közeledő ragadozókat.

Az ember két lábra állásának története legalább 6 millió évvel ezelőtt kezdődött, a Sahelantropusszal, egy olyan fajjal, amely még nagyon hasonlított a majomra, és amelynek kövületeit Csádban találták meg.

 

 

 

Szólj hozzá

történelem tudomány evolúció ember