2019. jún 25.

A fuzionális anya-lánya kapcsolat hátrányai

írta: Göbölyös N. László
A fuzionális anya-lánya kapcsolat hátrányai

mother-daughter-makeover-contest.jpg

Nővé válni anyától lányáig a címe Malvine Zalcberg brazil pszicho-analitikusnak, aki a Madame Figaro kérdéseire válaszolja meg ezt az elég bonyolult témát.

-Miért éppen ezt az oldalát választotta e jól ismert problémának?

-Mert ez az oldal nagyon különbözik a többitől. Segíteni akartam az anyáknak megérteni, milyen tétjei vannak egy egészséges kapcsolatnak lányaik nőiségének felépítésében, mert az egy folyamat, amely már a gyerekkorban elkezdődik. Születésekor a gyermek tehetetlen, csak az anya tudja ellátni. Az élet-halál hatalma felette az ő kezében van. Ettől a hatalomtól függőség alakul ki a gyermekben. Egy adott pillanatban azonban, amikor felfedezi, hogy nincs olyan látható szerve, mint a fiúknak, öntudatlanul elkezdi építeni azonosságát és anyjához fordul magyarázatért.

-Ön a könyvben azt írja, hogy identitása felépítésében a kislány modellnek tekinti az anyját.

-Igen és bizonyos csapdákat itt is ki kell kerülni. A kislány annyira várja anyja magyarázatait, hogy az anya belefeledkezik ebbe a szerepbe.  Éppen ezért el kell magyaráznia a lányának, hogy nem egyetlen módja van a nővé válásnak, mindenki a maga módján válik azzá. A szükséges támpontokat azonban megadhatja neki.

-Azaz?

-Adhat neki ékszert, szépítő szereket a sajátjából, amelyek nőiesebbé teszik, de arra kell ösztönözni, hogy fejlessze ki a saját ízlését. Ez különösen a serdülőkorban kap szerepet.

-Az apának is van szerepe ebben a folyamatban? Ön a könyvében azt írja, hogy neki kell felismernie a gyerekben a leendő nőt.

-12-13 éves korában a gyereklány az apjának csinosítja magát, azt akarja, hogy férfiszemmel értékelje. A legjobb, ha az apa ezt észreveszi és például azt mondja: „Azt hiszem, olyan szép leszel, mint az édesanyád”. Ezzel megnyugtatja a gyereket és segíti a leválását az anyjától.

-Miért fontos ez a leválás?

-Mert lehetővé teszi, hogy felnőjön, hogy önálló döntéseket hozzon. Ez általában a serdülő korban meg is történik, de vannak, akiknek nem sikerül, nem tudják a saját életüket élni, annyira kötődnek az anyjukhoz. Ilyen a drámai vége  Michael Haneke A zongoratanárnő című filmjének, amelyben Isabelle Huppert elmenekül a férfi elől, akit szeret, és visszatér az anyjához. Ennek elkerülésére az anyjának segítenie kell az eltávolodást. Nagyobb szeretetet kap, ha nagyobb szabadságot ad neki.

-Tehát egészséges kapcsolatra kell törekedni.

-Igen, és ez intenzívebb marad, mint az anya-fia kapcsolat. Anya és lánya között soha nem egyszerű a helyzet és lehetetlen elkerülni a vitákat. Ha mindkettejüknek sikerül megvalósítani önmagukat, békés lesz a viszonyuk, még ha nem is találnak vissza az első évek idillikus helyzetébe. Ezt nem könnyű elérni. Sok jószándékú anya mond csődöt és felkerestek már olyan felnőtt lányok, akik azt állították, hogy gyűlölik az anyjukat, mert visszaél a hatalmával és mindig ő akart dönteni helyettük.

 

 

Szólj hozzá

élet társadalom kapcsolat anya-lánya