2019. jún 29.

Még 2030-ban sem valósul meg a férfi-női egyenjogúság

írta: Göbölyös N. László
Még 2030-ban sem valósul meg a férfi-női egyenjogúság

l-egalite-femmes-hommes-ne-sera-pas-atteinte-au-niveau-mondial-d-ici-2030.jpg

Jelentős előrehaladás ellenére az államok nem tesznek eleget a női egyenjogúságért – állapította meg egy globális felmérés, amelyet a Le Figaro idézett.

A felmérést a Bill & Melinda Gates alapítvány, a Nemzetközi Koalíció a Nők egészségéért, a Plant International és az Equal Measures 2030 civil szervezetek végezték három éven át, és az elemzés után június 3-án hozták nyilvánosságra eredményét.

129 ország  helyzetét vizsgálták, ahol a Föld női lakosságának 95%-a él. Az adatokat az ENSZ, a világbank és különböző  civil szervezetek adták. Ezek alapján mérték fel, hogy az egyes államok mit tettek az ENSZ által megfogalmazott és 2015-ben 199 ország által elfogadott célok elérése érdekében. A 17 cél közül 14-et vizsgálatak, köztük olyanokat, amelyek súlyosabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Pld az internethez való hozzáférést, a bankkártyához vagy az ivóvízhez való jutást. Az erőfeszítések fokát 0-100-ig mérték, 90 felett értékelték kitűnőnek. Ezt egyetlen ország sem érte el.

Dánia került az első helyre 89,3 ponttal, utána következik Finnország, Svédország, Norvégia. Franciaország például 84 ponttal a 14. lett, az Egyesült Államok csak 23., ami valószínűleg az abortusz megszigorításának eredménye.

Az elemzők szerint az egyenlőtlenségek sehol nem szűnnek meg 2030-ig, mert komoly problémák vannak pld. a nők parlamenti képviselete, a fizetések egyenlőtlensége, és nem utolsósorban a szexuális erőszak terén.

A következő felmérés 2021-ben lesz, de ezekkel a komoly problémákkal még a legjobb eredményeket elérő országok kormányai sem foglalkoznak elég intenzitással – állapította meg az Equal Measures 2030.

Szólj hozzá

társadalom női egyenjogúság ENSZ