2019. júl 08.

A Hold remeg és kisebb lesz

írta: Göbölyös N. László
A Hold remeg és kisebb lesz

141645883-9adb33c5-3a67-45b5-8697-d053840fad2e.jpg

 Hül és összehúzódik. Ráncosodik, mint a mazsola. Föld-, azaz holdrengésnek nevezik, tele van sebhellyel,  amelyek meglepetésre nem meteoritoktól származnak, amelyeknek könnyű dolguk van, mivel a Holdnak nincsen atmoszférája, hanem az állandó tektonikus mozgástól – írja a La Repubblica.

Az Apollo 17 űrhajósai egy hosszú emelkedőt egy 80 méter magas töltést jártak be a Lunar Roverrel a Taurus-Littrow völgyet tanulmányozva. A kutatók szerint a hasadékot a rengések okozták, amelyek kisebbé teszik a Holdat.

A NASA és több amerikai egyetem tudósai a Nature Geoscience-ben megjelent cikkükben azt írták, hogy néhány százmillió év alatt kb. 50 méterrel lett karcsúbb, tehát nem kell attól tartani, hogy hamarosan eltűnik.

A holdrengésekről azóta tud a tudomány, amióta 1969-ben az első űrhajósok elhelyezték a felszínén az első szeizmométert. Neil Armstron és Buzz Andrin után további négy misszió is helyezett el hasonló műszereket. Ezek 1977-ig közvetítették a rengéseket.

A rengéseket két tényező okozza: a meteoritok és a belső mozgások, de ez utóbbiakat még kis mértékben tanulmányozták. A szakemberek most újraelemezték az adatokat az új technológiákkal, algoritmusokkal végzett szimulációkkal, keresve a rengések epicentrumát. A 28 regisztrált rengésből kiderült, hogy 8 a hasadéktól kb. 30 km-es sugárban következett be. Ez valószínűsíti, hogy a hasadék okozta a rengést, amely egyes esetekben elérte a Richter-skálán az 5-öserősséget.  A hasadékról részletes fotókat vett fel a NASA Lunar Reconnaissance műholdja.

A kutatók valószínűnek tartják, hogy ezt a 8 holdrengést a hasadék elcsúszása okozta, ami akkor következett be, amikor a Hold kérgére erősen hatott a földi gravitáció.  A 8 rengésből hatot akkor regisztrálták, amikor a Hold a legnagyobb távolságra volt a Földtől, és a nyomás elérte a maximumát.

A szeizmométerek ugyan 1977 óta nem működnek, de a rengések a kutatók szerint valószínűleg folytatódnak. Közvetett bizonyítékainak tartják a kis hasadékokat és a holdporban nyomokat hagyó guruló köveket.  

Szólj hozzá

tudomány csillagászat Hold