2019. júl 09.

Milyen kérdéseket ne tegyünk fel az első randevún?

írta: Göbölyös N. László
Milyen  kérdéseket ne tegyünk fel az első randevún?

first-date-questions-to-ask.jpg

Az első találkozás mindig sok izgalommal jár. Várakozások, elképzelések kavarognak az emberben, felsejlik egy közös jövő képe és természetesen némi türelmetlenség is, hogy mind többet tudjunk meg a másikról. Vigyázni kell azonban, hogy kérdéseinkkel ne változtassuk a találkozást egyfajta  kihallgatássá – figyelmeztet a La Repubblicában a szexuálpszichológus, aki azt tanácsolja, hogy kerülni kell a „rámenős” kérdéseket, és óvakodjunk a következő kérdésektől.

1.Gondoltál-e már valamikor családalapításra?

Az első találkozáson jobb nem beszélni házasságról, gyerekekről olyan személlyel, akit még alig ismerünk. De feltehetünk egy ravasz kérdést: „Milyennek képzeled magad tíz év múlva?” A válasz sokat elárulhat a másik terveiről, ambícióiról, vágyairól.

2.Gondolsz-e még az exedre?

Ilyen kérdés senkinek sem tetszik, megfagyasztja a légkört. Olyan benyomást kelt, mintha máris ellenőrzi akarnánk leendő partnerünket. De ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy „boldognak érzed-e magad?” vagy „mitől érzed magad jobban egy-egy nehéz helyzetben?”, máris jobb az egész kíváncsiság optikája.

  1. Mikor látjuk újra egymást?

A kérdésben ugyan benne van a folytatás vágya, egyúttal azonban bizonytalanságra utal. Ha beszélgetés közben szóba kerül egy közös érdeklődés, utalhatunk egy ezzel kapcsolatos programra, és ezzel a viszontlátás vágyára. A válaszból kiderül, hogy van-e erre esély.

  1. Mennyi a fizetésed?

Az első randevún jobb nem beszélni a pénzről. Partnerünk szakmai életéről többet megtudunk egy közvetett kérdéssel: „Szereted a munkádat”?

  1. Megcsaltad-e az exedet?

Mivel nem tudjuk még, hogy mi a véleménye a félrelépésekről, ezt ne kérdezzük meg. Ezzel érzelmileg nehéz szembenézni, és nehéz igennel vagy nemmel felelni. Inkább azt kérdezzük meg, hogy mit utál a legjobban egy kapcsolatban. Ebből megtudhatjuk, hogy mit tekint benne alapvetőnek, milyen jelentőséget tulajdonít a hűségnek, az őszinteségnek, a bizalomnak.

  1. Amikor volt valakid, akkor is gyakran találkoztál a barátaiddal, barátnőiddel?

Az ismeretség kezdetén még nem lehet tudni, hogy másik fél mennyire tölti be életünket, marad-e tér mindkét fél számára a barátokra, nem igényli a velük való kapcsolat lazítását, esetleg megszüntetését. Kérdezhetünk erre másképpen is: „Mit csinálsz általában a barátaiddal? Mesélj róluk.”

  1. Mennyire avatkozik be a család az életedbe?

Kissé kényes téma, különösen, ha azt akarjuk megtudni, hogy a partner hogyan fogadja majd leendő apósának, anyósának a beleszólását. Jobb, ha inkább az iránt érdeklődünk, hogy melyik családtagjához ragaszkodik a legjobban. Ezzel betekinthetünk a családi kötelékek sokszor bonyolult világába.

  1. Szép ez az este, igaz?

Ezzel valójában ki akarjuk provokálni a partnerünktől, hogy vallja be: ő is jól érzi magát a társaságunkban. Viszont kockáztatjuk, hogy ő nem adja ki magát. Inkább mondjuk mi, hogy jól érezzük magunkat vele és lehet, hogy ez lesz a nyerő taktika.

9.Voltál-e már szerelmes?

Mire akarunk ezzel választ kapni? Hogy képes-e szeretni, hogy belénk tud-e szeretni? Hogy éppen szerelmes-e valakibe? A kérdésnek bumeráng hatása lehet, mert régi kellemes vagy kellemetlen helyzeteket idézhet fel. De ha azt kérdezzük, hogy „Csináltál-e már életedben valami őrültséget?”, bár nem tudunk meg belőle talán semmi konkrétumot, de képet kaphatunk partnerünk szenvedélyességéről, ösztönösségéről.

  1. Mi tetszik neked bennem?

Egészséges kíváncsiság tudakolni, hogy milyennek lát bennünket partnerünk, de a kérdés kockázatos, egocentrizmusról árulkodhat, holott a mélyén bizonytalanság rejlik. Mivel a partner alig ismer bennünket, legfeljebb az első benyomást árulhatja el, amelyet előítélet vagy egyéni fantázia árnyékolhat be. A pszichológus szerint közelebb kerülünk az igazsághoz, ha azt kérdezzük: „Mi tetszik neked leginkább egy nőben/férfiban?”, bár gondot okozhat, ha e tulajdonságot nem találjuk meg magunkban…

 

Szólj hozzá

társadalom szerelem életmód pszichológia