2019. júl 12.

Csodálatos rejtett festményt találtak a római Sant’Alessio dell’Aventino templomban

írta: Göbölyös N. László
Csodálatos rejtett festményt találtak a római Sant’Alessio dell’Aventino templomban

 134924813-eb99cf51-2b56-4e71-a2fe-b12cbf39afea.jpg

Csaknem 900 évig takart el egy fal egy teljesen ép, csodálatos színekkel megfestett képet Rómában – írja a La Repubblica.

A megtalálója, Claudia Viggiani művészettörténész elmondta az újságíróknak, hogy a kép jelenleg látható részén nagy valószínűséggel Szent Elek és a vándor Krisztus jelenik meg.

A felfedezést hosszú ideig tartó keresés előzte meg. Viggiani kíváncsiságát egy levél keltette fel, amelyet 1905-ben Róma műemlékfelügyelőségének egyik alkalmazottja írt. A levélben említést tesz egy kitűnően konzervált freskóról, amelyet egy templomtorony megerősítésének munkálatai közben láttak. Arról azonban nem szólt a levél, hogy melyik templomban van a levél, és ez Rómában meglehetősen megnehezítette a kutatást.

Viggianinak egy sor templomot át kellett kutatnia, mire eredményt ért el.

A freskó a 12. században készült. Jelenleg látható része 90 cm széles és több mint 4 méter magas. A többi még fallal takart részt ugyanennyire becsülik. A művészettörténész szerint ez is rejt még meglepetéseket.

A freskó színei ma is élénkek. A háttér fekete, az alakok köpenye vakító cinóber, a dicsfények ragyognak. Krisztus tekintete átható.

Szent Eleket a hívők nagy becsben tartják. A legenda szerint egy római szenátor fia volt. Akik az évszázadok során befalazták a freskót, valószínűleg hagytak rajta egy kis részt, hogy a hívek láthassák szeretett szentjüket.

Szólj hozzá

vallás képzőművészet középkor Róma Olaszország