2019. júl 17.

A panda a bambusszal annyi proteint asszimilál, mint a húsevők

írta: Göbölyös N. László
A panda a bambusszal annyi proteint asszimilál, mint a húsevők

5ce1e456a3104842e4ae5bae.jpeg

Gyakran csodálkozunk azon, hogy egy olyan nagy termetű állat, mint a panda, kizárólag növényevő. Kínai és ausztrál biológusok most megfejtették a rejtélyt. A Current Biology-ban megjelent tanulmányukban azt írják, hogy a bambuszból biztosítják napi táplálékuk 50%-át, mint a farkasok a húsból, és ez ugyanennyi proteint jelent. Székletük és a nőstény tejének elemzéséből ezt határozottan ki is tudták mutatni – írta a Le Figaro.

Ez megoldja a tudomány egy régi problémáját: hogyan tudja a panda megemészteni a növények cellulózát, amikor rövid emésztőrendszere olyan, mint a hús – vagy a növényevőké és nincs olyan enzimatikus berendezése, amellyel össze tudná zúzni a hosszú molekulákat, hogy cukorrá változtassa azokat.

Napi élelmiszerszükségletük kielégítésére azonban szükségük van a növény egészére. Naponta 10-20 kg-ot is elrágnak belőle rendkívül erős állkapcsuk és rágófogaik segítségével. Ez gyakorlatilag egész napjukat igénybe veszi.

Egy másik meglepő dolog a tanulmányból: a pandák gondosan kiválasszák élelmüket, csak bizonyos bambuszt esznek és hol fiatal hajtásokat, hol leveleket, és ezekből is csak azokat, amelyek a leggazdagabbak proteinben. Hogy ezt honnan tudják, egyelőre rejtély.

A biológusok szerint azért is esett a választásuk a bambuszra, mert a régióban bőven terem és nincsen konkurenciájuk, amely ebből lakmározna.

 

Szólj hozzá

táplálkozás panda állatvilág