2019. júl 20.

Egy mesterséges intelligencia felfedezi, hogy melyik Beatle írta az egyes dalokat

írta: Göbölyös N. László
Egy mesterséges intelligencia felfedezi, hogy melyik Beatle írta az egyes dalokat

10-beatles.jpg

Köztudott, hogy a Beatles-nél a Lennon-McCartney szerzőpáros, a kezdeteket leszámítva, elsősorban a szerzői jogok miatt szerepelt az együttes lemezein egészen annak megszűnéséig, és a szakértők régóta kutatják, hogy egy-egy dal alkotója John Lennon vagy Paul McCartney volt-e valójában.

A Harvard és a Dalhousie egyetem kutatói kidolgoztak most egy rendszert, amely machine learning útján képes felismerni a dalok szerzőit.

Miután összeállították mindkét zenész „digitális lenyomatát”, a programba 137 egyedi zenei modell került be. Ezekben olyan hangok, akkordok és olyan hangzások vannak, amelyek jellemzőek egyik vagy másik zenészre. Ezekből 80%-os pontossággal meg lehet állapítani a szerzőt – írja a Panorama.

A rendszert úgy állították be, hogy 8 olyan dalt vagy dalrészletet tudjon azonosítani, amelyeknek máig vitatott a szerzője. Ezeket a dalokat 1962 és 1966 között vették fel. A mesterséges intelligencia Lennonnak adta az Ask Me Why, a Do You Want To Know A Secret szerzőségét, miként  az A Hard Day’s Night középrészét is, amit pedig éppen Macca énekel. Ugyancsak 81%-os biztonsággal Lennoné az In My Life, amelynek ő írta a szövegét, de McCartney korábban azt állította, hogy a melódia az övé. A szoftver csak a dallam második részét tulajdonította neki. Ugyanakkor Paulnak ítélte a Baby’s Blacket, a The Word-öt, és a From Me To You-t.

A kutatók három évig dolgoztak a programon. Az eredmény a Harvard Data Science Review-ban jelent meg.

A felfedezésnek a Beatles életműve értékelése szempontjából természetesen semmi jelentősége. Az ő nagyságuk éppen abban az egyedülálló vegyületben volt, amelyet John, Paul, George és Ringo együtt hozott létre. Ezért sem merült fel komolyan egy pillanatig sem, hogy 1970-ben, McCartney kiválása után valaki a helyére lépjen, vagy hogy összeálljanak Lennon meggyilkolása után, még a hozzá megszólalásig hasonlító fiával, Juliannel sem.

 

 

Szólj hozzá

mesterséges intelligencia kultúrtörténet Zene Beatles