2019. júl 25.

Az árpa DNS-ében van a klímaváltozáshoz alkalmazkodó növényi kultúrák kulcsa

írta: Göbölyös N. László
Az árpa DNS-ében van a klímaváltozáshoz alkalmazkodó növényi kultúrák kulcsa

29404784-a-barley-corn-field-in-germany-europe.jpg

Olasz kutatók az árpa DNS-ében találtak olyan géneket, amelyek lehetővé teszik a növénynek, hogy alkalmazkodni tudjon minden környezethez, a Közel-Kelettől a Lappföldig.

A Plant Journal című szaklapban a kutatók elmagyarázták, hogy 70 országban termelt kb. 400 féle árpát vizsgáltak meg és felfedezték, hogy gének tucatjai irányítják azokat a mechanizmusokat, amelyekkel a növény „leolvassa” a környezeti feltételeket, és ezekhez igazítja saját életstílusát. Ennek ismeretében az agronómusok ki tudják választani a legéletképesebbeket.

Az árpa nagyon elterjedt kultúra egész Európában, főként takarmányként, illetve a sör és a whisky alapanyagaként használják, de a gabonakávéknak is nélkülözhetetlen eleme.

A kutatók a továbbiakban az vizsgálják, hogy a növény hogyan tud ellenállni különböző fertőzéseknek, valamint a vízhiánynak.

 

Szólj hozzá

klímaváltozás növénytermesztés árpa Olaszország