2019. júl 26.

Mi köti össze a Holdra szállást a Kennedy-gyilkossággal?

írta: Göbölyös N. László
Mi köti össze a Holdra szállást a Kennedy-gyilkossággal?

av3r8wac0lhedunjb5xv.jpg

Aldo Mariotto velencei orvos és történész Egy gyilkosság  Lyndon Johnson árnyékában című könyvében azt állítja, hogy a két történetet erős szál köti össze – írja a La Stampa.

A szerző könyvét két részre osztotta. Az első részben, amely az érdekesebb, kifejti azt az elméletet, mely szerint az alelnöknek szerep volt Kennedy megölésében Albert Thomas képviselővel együtt, aki annak a kongresszusi bizottságnak volt a vezetője, amely szabályozta a szövetségi kiadásokat és a NASA költségvetését.

Az összeesküvésnek az volt a célja, hogy biztosítsák a houstoni űrközpontnak a hatalmas összegeket. Kennedy elnök ugyan 1961 májusában bejelentette a holdraszállást az évtized végéig, 1963-ra már elbizonytalanodott e célkitűzés helyességét illetően. A republikánusok és a demokraták konzervatív szárnya azzal vádolták a Fehér Házat, hogy a program túl költséges, nincs katonai célja és a várt tudományos eredmények nem konkrétak.  Ugyanakkor a houstoni űrközpont nagy politikai és gazdasági üzletet jelentett. A Suite 8F Texasban politikailag aktív üzletemberek hálózata volt és nagy befolyást gyakorolt a kormányra. Johnson és Thomas maguk is tagjai voltak, akárcsak George Brown, a Brown & Root elnöke, valamint Morgan Davis, az Exxon Mobile elődje, a Humble Oil főnöke.

A houstoni űrközpontot olyan területen építették fel, amelyet ingyen kapott a Humble Oil-tól – írja Mariotto – amely a legjobb területekkel rendelkezett a Clear tó mellett, és ott felbecsülhetetlen értékű lakó- és kereskedelmi központokat alakítottak ki. A Brown & Root Company építette az űrközpont épületét. A NASA költségvetése drasztikusan emelkedett, Johnson elnöksége idejében meghaladta az 5 milliárd dollárt.

Mariotto elmélete nagyrészt nem publikált dokumentumokon alapul, amelyeket a bostoni és az austini elnöki könyvárakban talált elrejtve. Munkájának elismeréseképpen első olaszként meghívták a JFK Lancerre, arra konvencióra, amelyet minden évben november 22-én, az elnök meggyilkolásának évfordulóján tartanak Dallasban.

 

Szólj hozzá

történelem holdraszállás bűnügy John F.Kennedy