2019. júl 29.

Az ADX, a Sziklás Hegység Alcatraza

írta: Göbölyös N. László
Az ADX, a Sziklás Hegység Alcatraza

adxexterior630.jpg

Az Egyesült Államok egyik legbiztosabb és legkeményebb börtönének írja le a CBS dokumentumfilmje azt a fegyintézetet, ahol a leghírhedtebb mexikói drogbáró tölti napjait valószínűleg élete végéig.

Joaquin „El Chapo” Guzmánt július 17-én ítélték életfogytiglanra plusz 30 év börtönre. Az Egyesült Államoknak való 2017. januárjában történt kiadatása óta egy Manhattan közeli börtön lakója, hamarosan átviszik a United States Penitentiary Administrative Maximum Facility (ADX) nevű börtönbe, amely a semmi közepén áll Colorado államban.

Ezt a börtönt két célnak megfelelően építették meg: lehetetlenné tenni minden szökést, és itt őrizni a legnagyobb bűnözőket. „Olyanokat, akiket egyáltalán nem érdekel az emberi élet”- mondta a Huffington Postnak Norman Carlson, az amerikai szövetségi börtönök hivatalának volt igazgatója.

Az ADX-ben őrzik például Zacarias Moussaouit, aki részt vett a 2001. szeptember 11-i merényletek előkészítésében és Terry Nicholst, az Oklahoma City-ben 1995-ben elkövetett terrorakció társtettesét.

„El Chapo”, aki a világ egyik legnagyobb drogkereskedő hálózatának volt a főnöke, a vád szerint  legalább 26 gyilkosságra adott parancsot.

ap19043734847561-1024x849.jpg

Az épület homlokzatán Dante Poklának jelmondata olvasható: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”.

A rabok a nap 24 órájából 23-at magánzárkában töltenek. A zárka teljesen hangszigetelt, a világosságot egy fluoreszkáló csík szolgáltatja, amelyet kívülről kapcsolnak be és ki.

A cella elhagyására csak akkor van lehetőség, ha rab engedélyt kap edzésre. A „tornaterem” egy ablaktalan cella, ahol a sportszer mindössze egy nyújtó. A „séta” egy egyszemélyes ketrec az udvarban, ahonnan az égnek csak egy kis darabja látszik. Minden mozgás csak megláncolva, őrök kíséretében lehetséges.

Az első év a legnehezebb. El Chapót, mint minden új rabot, a 0. szinten helyezik el, ez a legszigorúbb. Egy telefonhívás havonta, nincs látogatás, tv, kantin, levél. Hogy javítson sorsán, jó magaviseleti bónuszokat kell gyűjtenie. Doris Gundersen pszichiáter tanulmányában azt írja, hogy a rabok 70%-a mentális zavarban szenved. Vannak, akik borotvapengét nyelve kísérelnek meg öngyilkosságot, van, aki rendszeresen megeszi az ürülékét.

Az Amnesty International jelentése szerint a rabokhoz rendszeresen nem szólnak napokon keresztül és ezzel megsértik az ENSZ által előírt szabályokat. Egy civil szervezet által megkérdezett volt börtönőr szerint az „ADX rosszabb, mint a halál”.

 

Szólj hozzá

börtön bűnügy USA El Chapo