2019. júl 30.

A zene tesz bennünket emberré

írta: Göbölyös N. László
A zene tesz bennünket emberré

music_nightrider_rocker.jpg

Két amerikai kutató  azt vizsgálta, hogy a majmok, amelyek sokban hasonlítanak az emberekhez, ugyanúgy reagálnak-e a zenére, mint mi.

Mágneses rezonanciával figyelve a majmok zenehallgatás közbeni agyműködésüket, a kutatók rájöttek, hogy míg az embernél a halántéki agykéreg aktivizálódik, a majomnál semmi ilyesmi nem történik.

A Nature-ben megjelent tanulmányukban ebből azt a következtetést vonják le, hogy lehetséges, hogy az embert a melódia iránti fogékonysága emelte egyedi fajtává. Ez a melódia tulajdonképpen már megtalálható kisebb mértékben a szavak kiejtésében, tetőpontjára a dalban, és általában a zenében ér.

Az ember és a majom a fejlődés útján 26 millió évvel ezelőtt mondtak búcsút egymásnak.  Az első zenés eszköz, amelyet a régészek találtak, egy csontból faragott 35 ezer éve furulya volt.  Az első kérdésük az volt, hogy miért érezte úgy a hideg, sötét barlangban élő primitív ember, hogy muzsikálnia kell? Lehet, hogy a szó és a zene együtt alkotja a kezdetektől fogva az emberi létet?

 

Szólj hozzá

tudomány majmok ember Zene