Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Hogyan képzeljük el a jövőt 100 évvel a Holdraszállás után?

full-moon3.jpg

Neil Armstrong és Buzz Aldrin Holdra lépésének 50. évfordulóján a francia Huffington Post sci-fi írókat kérte, írják le, hogyan látják a világot 50 év múlva.

Siléne Edgar:

Egy évszázad telt el, amióta Armstrong a Holdra lépett és csaknem 50 év működik az Artemis űrállomás, ahol a Szeleniták, ahogy a magukat nevezik, néhány ezer ember a Holdon él családdal, kutyával, macskával és nagy reményekkel érkeztek. Sokba került nekik, de megvoltak a lehetőségeik, nem úgy, mint a fö9ldieknek, 99%-uknak, akik élnek, ahogy tudnak, a szürke, túlhevült Földön, amelyet ők messziről figyelnek.  A Hold lakói jobban szeretik ezt a gravitáció nélküli világot, ahonnan el lehet utazni a Marsra. Úgy tudják, hogy a földiek még messzebbre akarnak menni vagy egy mesterséges bolygót, egy Hold 2-t akarnak alkotni. Ők nem törődnek ezzel, nem akarnak visszaérni, gyerekeik, akik itt születtek, már nem is hasonlítanak a földi emberekhez. Új kormányuk már tervbe vette, hogy megszakítja a Földdel a kapcsolatot.

Philippe Curval:

Minden az államok versenyétől, a technológia fejlődési ütemétől függ.  A legrosszabb esetben katasztrofális konfliktusokhoz vezet, a legjobb esetben egy nemzetközi településre a Holdon. Itt együttműködnének azok az országok, amelyek kifejlesztettek megbízható közlekedési eszközöket a Föld-Hold utazáshoz. Nem lenne szükség naperőművekre az űrben, Hold-nyersanyagok felhasználásával készülnének a napvitorlások, amelyek indulásnál kihasználnák a gyenge gravitációt. Velük könnyen el lehetne érni a földközeli exoplanétákat. Bennük fejlett mesterséges intelligenciák helyettesítenék az embereket. Biztos, hogy az űrturizmus tovább fog fejlődni.

Enki Bilal:

Ötven év alatt sok Hold-program valósul meg, és a Hold kiindulási bázis lesz pld. a Mars-missziókra. Szerinte ideális lenne, ha a Mars válna a földönkívüliekkel való találkozások központjává. A kis zöld emberkék megmondanák nekünk, hogy hagyjuk abba a hülyeségeinket.

Jean-Claude Dunyach:

Az űr meghódításának két különböző útja lehetséges: a Föld államainak békés együttműködése és 2070-ig egymillió ember a Földön kívülre költözik. Ehhez szükség lesz egy űrliftre és űrmotorokra, amelyekhez még nincs meg a megfelelő technológia. Ha viszont verseny indul az űr kincseiért, űrhajók sokasága indul a Holdra, a Marsra, és még messzebb lesznek katonai bázisok. A tudományos kutatás csak ürügy lesz és a Föld erőforrásai még gyorsabban kimerülnek.

Catherine  Dufour:

50 év múlva a leggazdagabbak a nemzetközi űrszállodákban fogják napjaikat tölteni. A tudósok űrlaboratóriumokban fognak dolgozni. A Tate Gallery fiókot nyit a Nyugalom Tengere mellett, ahol neomoderneket állít ki. A Holdról számtalan expedíció fog indulni a többi élhető csillag, a Titán, az Európa, az Encelade és a Ganymedes felé. Ezeken az égitesteken sok víz, szén, hidrogén, nitrogén, oxigén, foszfor van. A földiek tudnak rajtuk bázisokat létesíteni.

 

Christian Léourier:

Az űr meghódításhoz  az utóbbi 50 ében magáncsoportok kerültek előtérbe. A rövidtávú rentabilitás keresése befolyásolja az űrprogramokat. A Földön elfogyasztott energia 60%-a az űrből származik. Az ásványi kincseket az aszteroidokon robotok termelik ki. A Holdon 4 állandó önfinanszírozó bázis van hála a turizmusnak.  A űrteleszkópoknak köszönhetően élhető, Naprendszeren kívül bolygókat fedeztek fel.

Mivel az ázsiai, az euró-orosz és az amerikai űrhatalom nem tudott megegyezni egy egységes tervben, három program készül.

Az önkéntes száműzetésre jelentkezők nagy száma miatt szigorú feltételeket szabta. Az európaiak is kaptak egy kisebb kvótát a sokféleség megőrzése céljából.

A technológia fejlődése ellenére a programok legnagyobb problémája az utazás hosszúsága. A Marsra 120 évig tart. Ennek ellenére mind a három program elvetette a hibernációs megoldást. Egy olyan „bárka” építése, amely 300 telepest tud felvenni, 2058-ban kezdődött el. A Földön folytatódik a telepesjelöltek kiképzése.

Alastair Reynolds:

Egy fél évszázad alatt rengeteg dolgot lehet csinálni. Pontosan ennyi idő telt el az óceán első átrepülése és a Holdra lépés között. A fából és vászonból készült Vickers-Viny biplán és a Saturn 5 között. 50 év alatt lehet sokkal kevesebbet is tenni. Az Apollo-missziók után a lakott űrkutatás alig fejlődött. Nehéz megmondani, mi lesz a jövőben. Mérsékelten pesszimista vagyok. Bár elismerem, hogy a Hold és a Mars gyarmatosítása, az űrturizmus megvalósítása technológiailag lehetséges, nem hiszem, hogy e téren látványos változás lesz.

Az űrutazás viszonylag olcsó lesz. A nukleáris hajtó rendszerek, amelyek a marsi utazást néhány hétre rövidítenék, elméletek maradnak. A bolygók kutatása folytatódik, de a mainál nem gyorsabb ütemben.

Azt hiszem, nőni fog az óvatosság abban a mértékben, attól függően, hogy felfedezünk-e mikrobiotikus életfészkeket. Lehet, hogy amit mondok, az kissé lehangoló, de ha 50 éven belül még felmehetünk a Holdra, ez azt jelenti, hogy nem leszünk áldozatai egy nukleáris vagy ökológiai katasztrófának, vagy valami vallási obskurantizmusnak.

 

Alain Damasio:

Ötven éven belül semmi lényeges nem fog történni. Kis szondákat és rovereket küldünk a Marsra, kis kavicsokat szednek össze, hogy megállapíthassák, régen lehetett rajta élet, mert volt jég. Lehet, hogy embert küldünk a Marsra, de ez éppen olyan felesleges lesz, mint a Hold meghódítása. Kitűzzük a zászlót, aztán hazajövünk. Ehelyett azzal kellene foglalkozni, hogy az okostelefonnak és a mesterséges intelligenciákbnak milyen hatása lesz 20-30 év mülva az emberi kapcsolatokra. Ez az igazi sci-fi.

Thierry Di Rollo:

A hódítás szó önmagában kifejezi fajtánkat a kezdetektől fogva. A hódítás expanziót, fenntartott növekedést, diverzifikációt jelent, Minthogy nem tanulunk semmiből, Hold-bázisokat építünk ki, és rávetjük magunkat a Marsra és más bolygókra kolonizálási és földönkívüli források kihasználása céljából. Holott okosabb és sürgősebb lenne létrehozni egy észszerűbb közös világgazdaságot ezen a Földön, amely annyit adott nekünk és amelyet nem tisztelünk. De sajnos erre nem vagyunk képesek. A legjobb esetben tudunk frissíteni, a legrosszabb esetben tudunk fosztogatni, mindent letarolni. Tudunk szabályokat létrehozni, amelyek gyakran vitathatók, vagy alantasak. Tudunk rothadni hagyni, majd megsemmisíteni. Együttélni nem tudunk. A jövendő űrhódításai csak ennek a régi tehetetlenségnek a folytatása. 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DR. Smit Pal 2019.08.03. 04:48:31

2069-ben Orban Viktor mar a 14. 4 eves ciklusat tolti, es keszul a 15.-et is megnyerni tovabbra is ketharmaddal. A liberalisok mar reg megorultek attol, hogy Orban mar 50 eve hatalmon van. Es megallas nelkul azt motyogjak maguk ele, "mar nem tart sokaig, jovo heten biztosan bukik"
Folyamatosan korrupcioval vadoljak, es eskusznek, hogy a vilaggazdasag osszeomlasa elsopri a rezsimet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.03. 07:07:40

2069-ben már csak zárványokban lesz liberalizmus a világon.

Az USA regionális hatalom csak, nem szól bele a világ dolgaiba.

Az EU székhelye Prágában, a legtöbb nyugati tagállam kilépett.

Németországban muszlim vezetés. Skandináviában kalifátus.

paráznabillegető 2019.08.03. 08:44:39

ni, két hülye elsőkként. kiknek a jövő a jelen. zéró fantázia.
na jó, azért birca próbálkozott... ezért nem jár semmi extra!
tökéletes trollok.

Stenonis 2019.08.03. 09:12:19

@DR. Smit Pal:
Hogy 105 évesen még éljen, folyamatosan szűz lányokat áldoznak fel neki (szigorúan magyar szűz lányokat, migránsok áldozása tilos), hogy a trónprotéziséhez kötve továbbra is sugározni tudja a magyarságot vezérlő fényét.

Stenonis 2019.08.03. 09:13:16

@MAXVAL bircaman közíró:
Látod birka, tudsz te, ha akarsz.
Ez pontosan annyira fog bejönni, mint a poszt idézetei.

János Kádár 2019.08.03. 09:16:49

@DR. Smit Pal:
2069-ben Orbán Viktor jeltelen sírban, arccal lefelé, kátrànypapírba tekerve, szögesdróttal átkötözve, csontvázként szundít Felcsúton, ami akkor már a Nagy Román Unió területéhez tartozik.

Disztopia 2019.08.03. 09:56:45

A jövőbeni vilagról elég pesszimista jóslatokat vízionáltak a francia sci-fi irók. 50 év viszont nem olyan nagy idő a tudományban. 2069-re valószínűleg sokkal fejlettebb közlekedési és informatikai rendszereink lesznek, igy eljutunk a Marsra is, de hogy kolonizálnánk is az nem valószinű.

Magyarország Európa legszegényebbje lesz és kikerül az EU -ból, Ázsiai diktatúrák barátjaként. Európa határait egyébként is módosítani fogják, az osztrák Enns folyóig visszavonva a kontinens szélét.

A klimahelyzet romlani fog: az emberiség 60-70%-a él majd olyan területeken, ami szinte lakhatatlan.

Emmett Brown 2019.08.03. 10:36:07

Kb az lesz mint Fokvárosban mostanság. Kevés víz, borzasztó körülmények, és a gazdagok erősen védett enklávékban élnek.

Voyager10 2019.08.03. 10:51:30

50 év múlva végre kipusztul az emberiség. Nem lesz környezet szennyezés se politikai se gazdasági válság. Nem lesznek háborúk, Pripjaty (Csrnobil) környéki erdőkből elterjednek a különböző új fajok az egész bolygón.
Én meg nem kérek mást csak egy kávét! ;-)

DR. Smit Pal 2019.08.03. 14:49:55

@Stenonis: A kovetkezo 20 evben fejlodik annyit technika, hogy 105 evesen az emberek, meg boven fiatalosak lesznek, szoval siman elkepzelheto, hogy Orban 50 ev mulva meg miniszterelnok lesz.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2019.08.05. 10:26:11

@A Mester_: Még ez volt a legjobb (hossz és értelmes felvetések) komment.

Magyarország jövőjét nézve nem vagyok ennyire pesszimista. Ennek sok oka van. Pl. ha ez EU bővít, akkor csak szegényebb országokat vehet fel. Bulgária és Románia korruptságban pedig szintén kemény versenytárs.
De természetesen ilyen időtávon az sem kizárt, hogy a hatékonyabb integráció érdekében a legkártékonyabb országokat kirakják vagy kilépésre kényszerítik. És mivel mi jelenleg ezen kártékony országok közé tartozunk (nem egyedüliként), ezért ha nem változtatunk, akkor mi is ott lehetünk a kirakottak/kilépők között.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2019.08.05. 10:35:10

Amúgy ezek a jövőképek többnyire túlzottan az űrutazásra fókuszáltak, miközben nagy valószínűséggel az emberiség számára még mindig a Földön történő események és fejlődés lesz meghatározó még 50 év múlva is. Már az is nagy és várakozáson felüli eredmény lenne, ha a Holdon száz főt meghaladná az űrkolónia (több bázis összesített) nagysága.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása