2019. aug 06.

A „bogárhátú” filmkarrierje

írta: Göbölyös N. László
A „bogárhátú” filmkarrierje

herbie-car-vw-beetle-copy-1600x1066.jpg

Miután a Volkswagen bejelentette, hogy beszünteti a legendás „bogárhátú” gyártását, a La Repubblica érdemesnek tartotta felidézni filmes pályafutását.

A kis autó a filmekben volt bolondos, tragikus, komikus és mesebeli. Volt régészeti lelet Woody Allennél a Hétalvóban, vezette olyan ikonikus személyiség, mint DyLan Dog és Elvis Presley. A rock and roll királya a valóságban is rajongott érte, akárcsak – ki hinné? – Jack Nicholson.

A „bogárhátú” első filmje 1968-ban jelent meg. Ő volt Herbie, a „kicsi kocsi”, aki egészen 2005-ig szórakoztatta a közönséget. Herbie gondolkodó, néha kiszámíthatatlan gép volt. A modell hivatalosan egy 1963-as Beetle Sunroof Sedan volt, később több módosított változatát használták. rendszáma California 0FP-857 volt, színe gyöngyházfehér, a tartozékok tipikus amerikai színek: fehér, kék, piros.

1984-ben sárga színben pompázott a Footloose-ban, Kevin Baconnel a volánjánál, és sárga volt Disney  fantázia-sorozatában, a Once Upon a Time-ban, amelyben  Emma Swant furikázta.

Két híres film is volt azonban, amelyben a „bogárhátú” baljós jelenetek szereplője volt. Ingmar Bergman Vad szamócásában (1957) az aranydiploma-átadásra utazó professzor és menye egy árokba borult „bogárral” találkoznak, ebből kászálódik ki egy alpári módon civakodó pár. Ugyancsak egy fehér „bogár” balesetét okozzák Alex és „drugjai” Stanley Kubrick Mechanikus narancsában (1971) éjszakai száguldozás közben. Ugyanakkor Peter Bogdanovich Mi van, doki?-jában (1972) egy komikus autós üldözés szereplője.

Woody Allennél ellenállhatatlanul komikus a jelenet, amikor megtalálják a „bogárhátút”. „Hát igen, tudnak ezek a németek, amikor éppen nem háborúznak” – mondja hősünk. Aztán felfedez a kocsin egy feliratot: „Csak a halott kommunista jó kommunista”…

Szólj hozzá

mozi autó USA Németország Herbie