2019. aug 12.

A rossz természet nem kifizetődő

írta: Göbölyös N. László
A rossz természet nem kifizetődő

how_to_correct_your_child_s_bad_manners_s.png

Nincs az egész jövőnk megírva a génjeinkben, de már az óvodában is vannak jelek arra, hogy milyen élet vár ránk – írja a La Repubblica.

Amerikai, francia és kanadai kutatók azokat az adatokat használták fel, amelyeket a Québec Longitudinal Study of Kindergarten Children regisztrált 1985 és 2015 között 1980-81-ben született kanadai gyerekről. Az adatok magukba foglalják a résztvevők 33-35 éveskorukra elért évi jövedeleméről tett nyilatkozatukat és az óvónők 5-6 éves kori magatartásbeli értékelését.

A kutatók összevetették az adatoknak ezt a két fajtáját, különösen tekintettel 5 figyelmetlenségre: a dekoncentráltságra, a szórakozottságra, az állandó mozgásra, a verekedésre való hajlamra, a nyugtalanságra. Figyelembe vették a gyerekek IQ-ját valamint a családi életükben meglévő problémákat, és arra megállapításra jutottak, hogy azok a gyerekek, akik az óvódában a fentebbi tulajdonságokkal rendelkeztek, alacsonyabb jövedelemhez jutnak felnőtt korukban és azok, akik agresszíven viselkednek, még kevesebbet keresnek.

Bár a kiskorú magatartások változhatnak – mondják a kutatók – az óvódának és a szülőknek érdemes felfigyelni a gyerekek negatív vonásaira és neveléssel megváltoztatni azokat. Ez hosszú távon előnyére válna az egyénnek és a társadalomnak is.

Szólj hozzá

viselkedés társadalom pénz életmód