2019. aug 13.

Exhumálják John Dillinger holltestét, hogy fény derüljön halála rejtélyére

írta: Göbölyös N. László
Exhumálják John Dillinger holltestét, hogy fény derüljön halála rejtélyére

skynews-dillinger-chicago_4732102.png

Unokaöccse kérésére kihantolják az 1930-as évek leghíresebb amerikai bűnözőjének, John Dillingernek a maradványait, amelyek egyes elméletek szerint lehet, hogy nincsenek a Crown Hill-i temetőben, vagy nem is ölte meg a J.Edgar Hoover vezette FBI, amely  az első számú közellenségnek nevezte.

Dillinger, aki a nagy válság idején végigrabolta az amerikai bankokat, 85 éve fekszik Indianapolis történelmi temetőjében. A Huffington Post szerint a család éppen a halála körüli feltételezések miatt kéri a kihantolást, de további magyarázatot nem fűztek hozzá.

Az exhumálás nem lesz könnyű, mivel Dillinger apja néhány nappal a temetés után négy cement és vaslappal fededte be a sírt. A félelem fő oka az volt, hogy valaki elrabolhatja vagy meggyalázhatja fia holttestét – vélekedik Susan Sutton, az Indiana Historical Society munkatársa, aki szintén feltételezi, hogy az FBI nem őt ölte meg 1934-ben. Az apa félelmét szerinte az is indokolta, hogy a családnak pénzt ajánlottak, ha „kölcsönadják a testet kiállítás céljára.”

John Dillinger 1903-ban született Indianapolisban, ahol ma múzeuma van. Példája volt a kifogástalanul öltöző, elegáns kalapot és felöltőt viselő, kezében Thompson géppisztolyt tartó gengszternek. Míg a hatóságok szemében közellenség volt, a nép számára egyfajta modern Robin Hoodként jelent meg. Lázadónak tekintették, akik képes volt megszökni a börtönből, kirabolta a bankokat, és sokszor elégette azokat a regisztrációkat, amelyekbe bejegyezték az emberek tartozásait, hiteleit. Legenda lett felejthetetlen arcával, ironikus félmosolyával, hátrafésült, brillantinos dús fekete hajával, sohasem durva stílusával.

Később azonban Dillinger szövetkezett egy másik hírhedt bűnözővel, „Baby Face” Nelsonnal, aki kegyetlenebb és gátlástalanabb volt. Ez véresebb időszak volt, legalább 10 gyilkosságot követtek el, és az FBI szorosra húzta körülöttük a hálót.

Dillinger megpróbált eltűnni, savval eltüntette az ujjlenyomatait, de megtalálták. 1934-ben megszökött a Crown Point-i börtönből, túszul ejtett néhány őrt, ellopta a börtönigazgató autóját és átlépte Indiana állam határát.  Négy hónap múlva bukkantak a nyomára. Chicagóban egy mozi előtt lőtték le 1934. július 22-én. Dillinger két prostituált társaságában a Manhattani melodráma című filmet nézte meg, amelynek főszereplője Clark Gable volt. Éppen az egyik lánya, a román illegális bevándorló Ana Cumpanas árulta el, hogy elkerülje a kitoloncolást. Végül mégis kiutasították az Egyesült Államokból.

A hivatalos verzió szerint így történt. De az is elképzelhető, hogy a „Narancsruhás nő” átverte a rendőröket, akik mást lőttek le, és mást temettek el a Crown Hill-ben. Az exhumálás talán választ ad erre.

 

 

Szólj hozzá

bűnügy USA gengsztervilág John Dillinger