2019. aug 19.

A csótányok kipusztíthatatlanokká válnak

írta: Göbölyös N. László
A csótányok kipusztíthatatlanokká válnak

scarafaggio.jpg

A csótányokat nem lehet kipusztítani – állapítja meg egy tanulmány, amely a Scientific Reportsban jelent meg.

Egyre ellenállóbbak, a rovarölő szerek nem hatnak rájuk. Az amerikai Purdue egyetem kutatói végeztek egy kísérletet egyik fajtájukkal, a Blatella Germanicával.

A csótányok nagyon szaporák és ellenállóak, egyetlen generációban ki tud alakulni 4-6-szor erősebb rezisztencia, mint az előzőben.

Indiana és Illinois államban tesztelték a rovarokat olyan lakásokban, amelyeket elleptek. Háromféle rovarirtót használtak, abamectint, bórsavat és thiamathoxamot 3-3 hónapig, majd hat hónapig kettőt, végül egy olyant, amelynek korábban kevéssé tudtak ellenállni. Egyik sem tudta kipusztítani őket. Sőt, az utolsó kísérletnél 10%-kal még szaporodtak is, mert erősebbek lettek. Az előző kísérletek után számuk nem változott.

A kísérleteket laboratóriumban megismételték. Az eredmény ugyanaz lett. A helyzet aggasztó, figyelembe véve, hogy reproduktív ciklusuk 3 hónap és egy rovar 50-nek is adhat életet egyszerre.  Ráadásul a csótányok baktériumok és allergének terjesztői.

A kutatások szerint a vegyszerek mellett más irtási módokra is szükség van: csapdákra, a higiéniai szolgáltatások javítására, különleges porszívókra…

Szólj hozzá

tudomány állatvilág csótány